Den politiske tale

Her får du hjælp til at analysere Johanne Schmidt-Nielsens 1. maj tale fra 2016, som har været en del af et vejledende opgavesæt til skriftlig eksamen i Dansk på HF i januar 2018. Udover hjælp til analyse kan du finde et overblik over tekstens synspunkter, samt idéer til fortolkning, vurdering og perspektivering.

Analysehjælpen er særlig rettet mod Opgave 2 fra det vejledende opgavesæt til eksamen i skriftlig Dansk A på HF fra januar 2019. 

Opgaveformulering

Skriv en analyserende artikel, hvor du undersøger den politiske tale som genre.

I din artikel skal du analysere og fortolke Johanne Schmidt-Nielsens 1. maj-tale fra 2016 (tekst 2a) og (tekst 2b ).

I din undersøgelse skal du anvende relevante tekstnedslag og særligt fokusere på:

- at analysere og fortolke kommunikationssituation og argumentation i Johanne Schmidt-Nielsens 1. maj-tale (tekst 2a), herunder sproglige og retoriske virkemidler. Undersøg desuden, hvordan Johanne Schmidt-Nielsens fremtoning understøtter hendes kommunikation (tekst 2b)

- at vurdere, hvordan argumenter og virkemidler fungerer i forhold til genre og kommunikationssituation

- at perspektivere din analyse og fortolkning til en eller flere andre taler

- at formidle din tekstforståelse klart for din læser med en fokuseret indledning og en nuanceret afslutning

Fakta om teksten

Afsender: Johanne-Schmidt Nielsen
Udgivelse og dato: 1. maj 2016
Genre: Tale

Der er historisk tradition for, at både fagforeninger og venstrefløjspartier holder politiske taler på arbejdernes internationale kampdag, den 1. maj. I 2016 var den politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen ansvarlig for Enhedslistens bidrag til denne tradition. Schmidt-Nielsen benytter lejligheden til at rette en stærk kritik mod den daværende regering ledet af statsminister Lars Løkke Rasmussen, som hun blandt andet anklager for at føre en politik, som går ud over de allersvageste i samfundet.

Vejledning til analyserende artikel

Hvis du gerne vil have mere hjælp til opgavetypen, har Studienet lavet en vejledning til analyserende artikel. Vejledningen hjælper dig med, hvordan opgavetypen skal skrives og bygges op, og hvad du skal huske at have med.

Analyserende artikel

I denne webbog får du hjælp til at skrive analyserende artikel i Dansk på STX og HF. Vi forklarer vi dig, hvordan du skal opbygge din artikel, hvordan du skriver godt og tekstnært, og hvilke fejltyper du skal undgå. Du får også konkrete eksempler på opgaver til topkarakter, som du kan læse og lære af. Alt materialet i webbogen er skrevet af erfarne undervisere, inkl. eksempelopgaverne.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den politiske tale

[6]
Bedømmelser
  • 07-01-2023
  • 06-12-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 01-03-2021
    Givet af 3.g'er på STX
  • 25-02-2021
    Givet af HFe-elev på 1. år