Den lille Karen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Den Lille Karen”. Novellen er skrevet af Thomasine Gyllembourg i 1830.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til at fortolke og perspektivere teksten. 

Vores arbejdsspørgsmål til teksten kan hjælpe dig godt igang med din analyse og fortolkning. Har du bare brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter

I denne analysehjælp kan du desuden læse hele teksten, hvor vi forklarer vanskelige ord og giver overblik over handlingen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Vendepunktet er, da Karen river skilsmissekontrakten i stykker

Karens forhold til de to mænd tager mange overraskende drejninger i løbet af novellen. H. viser sig at være forlovet med Louise, men bryder forlovelsen for at være sammen med Karen. Da Karen afviser at være hans forlovede i det skjulte, bliver han vred og går tilbage til Louise. 

Da Hr. von S. ligger for døden, tilbyder han at gifte sig med Karen, så hun kan arve hans gods og hans rigdom. Hun gifter sig – men Hr. von S. overlever mirakuløst sin sygdom. Herefter finder de ind i et behageligt, men platonisk ægteskab, altså et ægteskab uden seksuelt samvær. 

En invitation til bryllup med H. og Louise ødelægger den gode stemning. Hr. von S. ser, at Karen er ulykkelig og forbereder en skilsmissekontrakt, som vil give hende et af hans godser – samt muligheden for at gifte sig igen efter tre år. Hr. von S. er sikker på, at H. vil foretrække Karen over Louise, hvis han hører, at Karen er blevet skilt. 

Karens reaktion på Hr. von S.’ tilbud om skilsmisse er den vigtigste af fortællingens mange overraskende drejninger. Den er nemlig et vendepunkt, der viser, at Karen har overkommet sin ungdoms prøvelser og endelig er blevet voksen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den lille Karen

[1]
Bedømmelser
  • 05-01-2022
    Givet af 2.g'er på STX