Starten på den kolde krig

Inddæmningspolitikken

Inddæmningspolitikken er en betegnelse for en politik, USA førte over for Sovjetunionen under den kolde krig. Inddæmningspolitikken gik bl.a. ud på at bremse udbredelsen af kommunismen og Sovjetunionens indflydelse ved at forhindre, at ikke-kommunistiske lande udviklede sig i en kommunistisk retning. 

Man siger, at inddæmningspolitikken blev sat i gang ved Trumandoktrinen i 1947, og at en vigtig del af denne politik var Marshallplanen, som også blev udstedt i 1947. 

Trumandoktrinen

Trumandoktrinen, der blev iværksat i 1947, sagde, at USA ville give økonomisk hjælp til demokratiske styreformer, der var truet af Sovjetunionen eller kommunistiske bevægelser. 

Du kan læse en grundig gennemgang af Trumandoktrinen som kilde her

Marshallplanen

I 1947 iværksatte USA Marshallplanen (“European Recovery Plan”, ERP), som var et stort økonomisk genopretningsprojekt i Europa. Planen er opkaldt efter den amerikanske udenrigsminister George Marshall, der i sin tale ved Harvard University den 5. juni 1947 tilbød hele Europa - inklusive Sovjetunionen - økonomisk hjælp efter Anden Verdenskrig. 

Planen skulle styrke det europæiske marked og modvirke kommunismen

Den overordnede idé med planen var at genopbygge Europa efter krigen ved hjælp af økonomisk støtte, som skulle fordeles på europæisk initiativ. Dette skulle styrke det europæiske samarbejde, som indirekte ville kunne virke som et værn mod det sovjetiske styre og udbredelsen af kommunisme. Kommunismen havde nemlig oplevet stor fremgang i lande som Frankrig og Italien, hvor kommunistiske partier blev store indflydelsesrige partier, der deltog i koalitionsregeringer i årene efter krigen. Man forsøgte således at holde kommunismen nede ved...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind