Afslutningen på den kolde krig

Revolutionerne i Østeuropa og murens fald

Som en del af sin strategi om at sætte gang i det kommunistiske regime reducerede Gorbatjov noget af Sovjetunionens indflydelse i Østeuropa. Han gik væk fra den tidligere tankegang om at bruge militær indgriben for at bevare kommunistiske regimer i satellitstaterne. I stedet støttede han nu reformer i de lande, fordi han troede på, at deres kommunistiske ledere skulle finde deres egne midler til at vinde borgernes sympati og beholde den.

Dette førte til en bølge af reformer og ændringer i Østblokken. I 1989 vedtog Ungarns kommunistiske regering reformer, der førte til et flerpartisystem og demokratiske valg. Polen fulgte trop, og den første ikke-kommunistiske regering siden 1948 fik magten.

Der blev også igangsat politiske reformer i Østtyskland. Østtyske protestanter krævede, at de grænser, der adskilte Østtyskland fra både Vestberlin og Vesttyskland, blev åbnet. Selvom regeringens leder Erich Honecker afviste denne mulighed og truede demonstranterne med vold, mistede han alligevel støtten fra Gorbatjov og blev erst...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind