Historisk baggrund

Rusland bliver kommunistisk

Kommunismens udbredelse i Det Russiske Kejserrige skyldtes hovedsageligt den sociale og økonomiske situation i landet. Ruslands store arbejderklasse var utilfreds med det hårde liv under zarens styre. Karl Marx’ og Friedrich Engels’ kommunistiske ideologi (udgivet i 1848 under navnet Det Kommunistiske Manifest) var attraktiv, fordi den både lovede lighed og retfærdighed. Ideologien gav udtryk for, at arbejdsgiverne, som tjente gode penge på bekostning af befolkningen, skulle væltes af magten af arbejderklassen.

I Karl Marx’ forestilling om det kommunistiske system var midler til produktion som fx jord, fabrikker, maskiner og værktøj ikke ejet af individuelle personer eller af regeringen, men af samfundet. De producerede varer blev fordelt mellem folk alt efter deres behov. Dette ville ideelt set føre til et samfund uden klasser, stat eller private ejendomme, og hvor der ikke var undertrykkelse, og alle havde de ressourcer, de havde brug for. Men ifølge Marx går skiftet fra kapitalisme til kommunisme gennem socialismen, hvor arbejderne danner en midlertidig regering, der skal konfiskere ejendele fra de rige.

Kommunistpartiet opstod som en opposition til både kapitalismen og til socialister, som havde støttet kapitalistiske regeringer under 1. verdenskrig. Partiet blev dannet af bolsjevikkerne i Ruslands Socialdemokratiske Arbejderparti, som officielt frigjorde sig fra partiet i 1917 under V...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind