Den demokratiske samtale i dag

Her får du hjælp og inspiration til at skrive en debatterende artikel om ”Den demokratiske samtale i dag”, som er opgave 4 i vejledende opgavesæt 1 fra september 2018 til skriftlig Dansk A på STX. 

Vi gennemgår de tre tekster fra opgavesættet, så du får en forståelse for, hvad de grundlæggende handler om. Du får gode idéer til at diskutere emnet på en nuanceret måde og at lægge en relevant vinkel på den debatterende del. Til sidst har vi indsat et eksempel på, hvordan du kan besvare opgaven.

Opgaveformulering

Skriv en debatterende artikel, hvor du med udgangspunkt i konkrete eksempler undersøger og diskuterer den demokratiske samtales vilkår og udfordringer i dag og forsøger at overbevise din læser om dine synspunkter. 

I din artikel skal du inddrage Vi har sønderrevet det danske sprog (tekst 4a) og mindst ét af de to medieklip Derfor taler folk grimt til hinanden på Facebook (tekst 4b) og … En lille hilsen til de 5 snothvalpe, af anden etnisk herkomst (tekst 4c).  

I din undersøgelse skal du særligt fokusere på: 

- At diskutere, i hvilket omfang den demokratiske samtale er udfordret i dag ved at inddrage hovedsynspunkter og argumenter fra Vi har sønderrevet det danske sprog (tekst 4a).

- At underbygge din egen argumentation med konkrete eksempler bl.a. ved at inddrage mindst én af de to tekster Derfor taler folk grimt til hinanden på Facebook (tekst 4b) eller … En lille hilsen til de 5 snothvalpe, af anden etnisk herkomst (tekst 4c).

- At præsentere emnet gennem en fokuseret indledning og diskussion og forsøge at overbevise din læser gennem en stærk og velgennemtænkt argumentation med en afslutning, der markerer dit synspunkt.

Vejledning til debatterende artikel

Hvis du gerne vil have mere hjælp til opgavetypen, har Studienet lavet en vejledning til debatterende artikel. Vejledningen hjælper dig med, hvordan opgavetypen skal skrives og bygges op, og hvad du skal huske at have med. 

Debatterende artikel

Få hjælp til at skrive en debatterende artikel i Dansk. Vi fortæller, hvordan du skal forberede og bygge din artikel op. Med Studienets trin-for-trin vejledning vil du få hjælp i alle faser af arbejdet. Debatterende artikel er en genre, som altid er med i eksamensopgaverne på HF og STX.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den demokratiske samtale i dag

[4]
Bedømmelser
 • 23-02-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 07-09-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 09-03-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 11-10-2020
  Givet af 3.g'er på STX