Borgerkrigen slutter

Konføderationen overgiver sig

I maj 1865 havde Unionen vundet en lang række slag mod Konføderationen, og det meste af dens hær havde overgivet sig. Der var dog fortsat spredte grupper af Konføderationens tropper, som fortsatte kampene helt ind i juni. Borgerkrigen sluttede officielt, da de allersidste soldater fra Konføderationens hær overgav sig sammen med general Edmund Kirby Smith.

Sydstaterne blev herefter tvunget til at acceptere Nordstaternes vilkår for overgivelse, hvilket blandt andet medførte vedtagelsen af den 13. forfatningsændring, som endeligt forbød slaveriet på tværs af samtlige stater (herunder også de fire stater i Unionen, som ikke var dækket af Emancipationserklæringen).

Den officielle fredserklæring blev underskrevet i august 1866 af den demokratiske præsident Andrew Johnson, efter at et sidste forsøg på oprør fra Konføderationens side var blevet slået ned i Texas.

Når historikere i dag ser tilbage på borgerkrigen, er den generelle holdning, at Unionen vandt, fordi de havde en stærkere flåde, flere soldater og flere industrielle og økonomiske resourcer. Abraham Lincoln bliver ofte også tildelt en del af æren for s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind