Den amerikanske borgerkrig

I dette kompendium kan du få hjælp til at arbejde med den amerikanske borgerkrig og slaveriet i USA. Det er populære emner at inddrage i større skriftlige opgaver (fx SRP, SSO og SRO), men du kan også møde dem i den daglige undervisning. 

Overblik

Allerede før USA blev en selvstændig nation, var slaveriet udbredt i de amerikanske kolonier. Særligt plantagerne i de sydlige kolonier havde stort behov for arbejdskraft, hvilket førte til en massiv import af slaver fra Afrika. 

Denne udvikling fortsatte, efter USA opnåede selvstændighed i 1783. Forskellen mellem Nord- og Sydstaterne blev dog mere og mere tydelig i forhold til slavespørgsmålet. Nordstaternes økonomi var langt mindre afhængige af slaveriet, og de begyndte gradvist at afskaffe det omkring år 1800. Sydstaterne var dog fortsat stærkt afhængige af slaveriet, og enkelte stater havde så mange slaver, at de faktisk udgjorde et flertal af befolkningen.  

Både slavespørgsmålet og andre politiske og økonomiske stridigheder førte gradvist til større og større konflikt mellem nord og syd, som til sidst førte til starten af borgerkrigen i 1861. Sydstaterne (Konføderationen) forsøgte at trække sig ud og skabe en selvstændig nation, mens Nordstaterne (Unionen) forsøgte at holde sammen på landet. 

Kampene rasede i flere år og havde store menneskelige og økonomiske konsekvenser. Slavespørgsmålet var et af de store omdrejningspunkter for konflikten, hvilket førte USA's præsident, Abraham Lincoln (som ledte Nordstaterne), til at udstede sin berømte erklæring om ophævelse af slaveriet (The Emancipation Proclamation) i 1863 for at lægge ekstra pres på Sydstaterne.  

Nordstaternes stærke økonomi og industri endte til sidst med at sikre dem sejren. Sydstaternes general Robert E. Lee overgav sig den 9. april 1865, og trods spredt modstand fra tilbageværende sydstatstropper sluttede de sidste kampe hurtigt derefter.

Efter borgerkrigen blev Sydstaternes regering opløst, og slaveriet blev afskaffet i samtlige stater i USA. Der blev desuden lavet tilføjelser til den amerikanske forfatning, som havde til formål at sikre de tidligere slavers rettigheder. Trods disse tilføjelser blev de tidligere slaver dog fortsat udsat for voldsom diskrimination på mange områder i de følgende årtier. Det gjaldt særligt i de tidligere slavestater, hvor befolkningen og politikerne ikke nødvendigvis var parate til at betragte dem som ligeværdige borgere. 

Den dag i dag kan konsekvenserne af den amerikanske borgerkrig fortsat mærkes, fx hersker der fortsat stor debat om, hvorvidt de sydlige stater kan tillade sig at hylde deres millitære ledere fra perioden med statuer og øvrige mindesmærker, selv om deres mål under borgerkrigen var at bevare en så umenneskelig og racistisk institution som slaveriet. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den amerikanske borgerkrig

[2]
Bedømmelser
  • 31-05-2021
    Givet af 3.g'er på STX
  • 07-04-2021
    Givet af 3.g'er på STX