Præsidentialisme

Hvad er præsidentialisme?

Præsidentialisme er en demokratisk styreform, hvor både den udøvende og den lovgivende magt vælges direkte af borgerne for en fast periode. Det vil sige, at borgerne både stemmer om, hvem der skal være præsident og hvem der skal sidde i parlamentet. Både parlamentet (den lovgivende magt) og præsidenten (den udøvende magt) har altså et demokratisk mandat.

Eftersom den udøvende og den lovgivende magt er valgt uafhængig af hinanden, så kan de ikke afsætte hinanden. Parlamentet kan altså ikke afsætte præsidenten, hvis de er utilfredse med vedkommende og præsidenten kan ikke opløse parlamentet. Det er en markant forskel i forhold til parlamentarisme. En anden forskel er, at præsidenten selv sammensætter regeringen, hvorimod regeringen i parlamentarismen udspringer af parlamentet.

At præsidenten er valgt uafhængigt af parlamentet betyder også, at der er en skarp adskillelse af den lovgivende og den udøvende magt. Det er med til at sikre, at der ikke er en statsmagt, der bliver mere magtfuld end de andre (checks and balances). Dog har en præsident ofte en vetoret, der kan stoppe eller udsætte lovgivning. Adskillelsen er dermed ikke helt skarp, da præsidenten har indflydelse på lovgivningen.

At præsidenten er valgt uafhængig af parl...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind