Kilder

Der er mange kilder, der belyser demokratiets udvikling i Danmark. Vi har på de følgende sider udvalgt nogle centrale kilder, der på forskelligvis belyser den demokratiske udvikling. 

På de næste sider hjælper vi dig med at forstå:

Uddrag fra siden om Orla Lehmanns tale, "Casinomødet"

Kilden kan først og fremmest bruges til at vise, hvordan enevælden blev udfordret politisk i perioden lige før indførelsen af Grundloven. Kilden viser, hvordan kampen om Slesvigs tilhørsforhold hænger sammen med, at kongen i Danmark ender med at gå af og udvælge et nyt ministerium, det såkaldte martsministerium, der er parat til at gå i krig for Danmark under sloganet “Danmark til Ejderen!”.

I talen viser desuden, at nationalliberale politikere i perioden før Treårskrigen frygtede for Danmarks fortsatte eksistens, og at det blev et vigtigt argument for at gå i krig mod Tyskland og forsvare Slesvig. Om det var en oprigitg frygt fra Lehmanns side, er svært at vide, men ikke desto mindre indgår argumentet som et led i at overbevise befolkningen (og kongen) om, at krigen er nødvendig. 

Orla Lehmann tilskrives ofte en stor betydning for, at kongen lod sig overtale. Danmark fik kort efter en ny forfatning, hvorved talen her og de efterfølgende dage markerer enevældens fald i Danmark.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind