Delopgave C: Verden efter corona-krisen

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Verden efter corona-krisen fra eksamenssættet “Corona”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 27. maj 2021.

Opgaveformuleringen lyder:

Spørgsmål 2. Sammenlign de syn på coronakrisens konsekvenser for den internationale orden, som fremgår af bilag C1, C2 og C3. I sammenligningen skal du anvende teorier om international politik.

Spørgsmål 3. Diskutér, i hvilket omfang corona-krisen udvider eller begrænser Kinas muligheder for at styrke sin internationale magtposition. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag C4, og du skal anvende viden om magt i international politik.

Her kan du se et uddrag fra siden Hjælp til at forstå bilag C1, C2 og C3

G. John Ikenberry mener ikke, at coronakrisen har ført til en ny verdensorden. Krisen accelerer blot udviklingen mod den liberale verdenordens kollaps, der allerede var i gang. Ikenberry beskriver, at verden vil blive præget af “anarkiets problemer: Hegemoniske magtkampe, magt-transitioner, konkurrence om sikkerhed, indflydelsessfærer og reaktionær nationalisme”. Med det mener han, at når den liberale verdensorden kollapser, så vil staterne kun have fokus på sig selv. Staterne vil forsøge at opnå mest mulig magt på bekostning af hinanden, hvilket fører til sikkerhedsdilemmaer

Kollapset af den liberale verdensorden skyldes ifølge Ikenberry, at verdens regeringer er stoppet med at arbejde sammen og fordi støtterne af verdensordenen har forladt den. Med det mener han sandsynligvis, at USA har ført en America-First strategi under Trumps præsidentskab.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Verden efter corona-krisen

[6]
Bedømmelser
 • 13-06-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 03-05-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 02-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 27-10-2021
  Givet af 3.g'er på STX