Delopgave C: Produktionen flyttes hjem

Her finder du vores eksempelbesvarelse af delopgave C: "Produktionen flyttes hjem", der er en del af reeksamenssættet "Ansvar" fra 30. august 2018. Du kan bruge eksempelbesvarelsen som inspiration til din egen besvarelse.

Opgaveformuleringerne lyder:

"2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag C1 (tabel 1, figur 1, figur 2, figur 3 og tabel 2) og supplerende materiale kan udledes om årsagerne til, at danske industrivirksomheder flytter produktionen tilbage til Danmark. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om virksomheders konkurrenceevne. Angiv kilde ved anvendelse af supplerende materiale.

3. Diskutér, hvorvidt indførelsen af robotteknologi vil fremme beskæftigelsen i Danmark. I diskussionen skal du tage udgangspunkt i videoklippet i bilag C2, og du skal anvende viden om produktivitet og det økonomiske kredsløb. Angiv kilde, hvis du anvender supplerende materiale."

 

Uddrag fra spørgsmål 3

Selvom indførelsen af robotteknologi ifølge bilag C2 kan dække noget af det fald i beskæftigelse i industrien, der blev skabt af den økonomiske krise i 2008, vil beskæftigelsen falde igen på længere sigt. Faldet på længere sigt skyldes to ting:

For det første skyldes faldet, at opkvalificering er særligt svært indenfor netop de områder som automatiseringen rammer. Automatisering, som følge af robotteknologi, rammer eksempelvis transportbranchen, hvor der ikke vil være udsigt til, at der opstår nye jobs i fremtiden, men snarere at langt flertallet af jobs forsvinder. Det kræver altså i høj grad en direkte omstilling til nye brancher af tidligere ansatte indenfor transport3. Derfor kan robotteknologi kun skabe midlertidig arbejdskraft til nogle af de arbejdsløse industriarbejdere, der mistede arbejdet efter krisen, mens de på længere sigt vil fyres igen.

For det andet vil manglen på kvalificeret arbejdskraft få konsekvenser for beskæftigelsen. Her kan der opstå såkaldte flaskehalse, der skaber inflation og resulterer i dårligere konkurrenceevne. Som følge af en øget efterspørgsel efter vidensarbejdere til at styre teknologien, vil bestemte typer af arbejdskraft blive efterspurgt, mens industriarbejdere samtidigt er arbejdsløse. Denne specialiserede arbejdskraft vil blive så eftertragtet, at gruppen kan udbyde deres arbejdskraft til højere lønninger, hvilket fører til prisstigninger som følge af øgede produktionsomkostninger. Stigende priser sænker efterspørgslen. Derfor falder produktionen og dermed fyres medarbejdere og beskæftigelsen falder...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Produktionen flyttes hjem

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.