Delopgave C: Forskelle mellem generationer

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Forskelle mellem generationer fra eksamenssættet “Socialt ansvar”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 5 december 2019.

Nedenfor ser du opgaveformuleringen:

2. Undersøg, hvorvidt påstanden i bilag C1 om forskelle mellem generationer i Danmark kan understøttes af materialet i bilag C2 (figur 1, figur 2, tabel 1, tabel 2 og tabel 3). Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om ulighed.

3. Diskutér, i hvilket omfang den ”generationskamp”, som nævnes i bilag C3, vil udfordre opbakningen til den danske velfærdsstat. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag C3, og du skal anvende viden om den universelle velfærdsmodel.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Vi kan også se, at andelen af unge, der ejer bolig falder mere end andelen af de andre grupper. F.eks. falder andelen af 60-69 årige, der ejer deres bolig kun 1,3 procentpoint fra 2010 til 2018, mens andelen falder med 7,6 procentpoint for 25-29 årige. Tabel 3 understøtter altså C1’s påstand om, at unge er dårligere stillet i forhold bolig.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Vi så i C1, at unge står til at være økonomisk dårligere stillet end ældre generationer både i forhold til indkomst- og formueudvikling. Det kan skabe en økonomisk splittelse mellem unge og ældre, da unge kan opleve udviklingen som et generationstyveri. Unge vil muligvis føle, at den ældre generations formue er vokset på bekostning af den unge generation. Det mindsker unges økonomiske incitament til at støtte den universelle velfærdsstat, da de vil kunne tjene flere penge i en residual velfærdsstat.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Forskelle mellem generationer

[1]
Bedømmelser
  • 11-04-2021
    Givet af HTX-elev på 3. år