Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Besvarelsens struktur

Vi ved fra opgaveformuleringen, at vores undersøgelse skal handle om, hvordan det danske arbejdsmarked har udviklet sig, men vi kan ikke ud fra opgaveformuleringen se, hvordan vi skal strukturere vores undersøgelse. Vi er derfor nødt til at kigge bilag C1 igennem for at se om der er nogle oplagte måder at strukturere undersøgelsen på.

I gennemlæsningen af bilaget lægger vi mærke til, at figur 4 og tabel 1 begge handler om, hvordan folk er knyttet til arbejdsmarkedet. Figur 4 viser udviklingen i prekariatet på det danske arbejdsmarked. Prekariatet er kendetegnet ved usikre og midlertidige ansættelser. Folk i prekariatet har altså en svag tilknytning til arbejdsmarkedet. Tabel 1 viser, hvor stor en del af året folk er arbejdsløse. Jo større en del af året folk er arbejdsløse, desto svagere tilknytning har de til arbejdsmarkedet. Vi har også lagt mærke til, at tabel 2 viser udviklingen i danskernes fagforeningsmedlemskab. Eftersom fagforeninger, der er en del af fællesorganisationerne, kæmper for bedre ansættelsesforhold til deres medarbejdere i overenskomster, så kan en stigning i de gule fagforeningers medlemskaber være en mulig forklaring på en stigning i antallet af usikre ansættelser. Vi mener derfor, at tabel 2 kan være med til at forklare udviklingen i danskernes tilknytning til arbejdsmarkedet.

Vi har også bemærket, at figur 2 og 3 handler om, hvordan danskerne forsikrer sig mod arbejdsløshed - enten gennem a-kasser eller privat lønsikring. Vi synes derfor, at det giver mening at lave et afsnit om udviklingen i forsikring mod arbejdsløshed. Her synes vi også det er relevant at inddrage figur 1, da udviklingen i kompensationsgrad kan være med til at forklare ændringer i, hvordan danskerne forsikrer sig. Vi vil også inddrage tabel 2, da udviklingen i fagforeningsmedlemskaber kan forklare udviklingen i kompensationsgrad, da stærke fagforeninger kan kæmpe for en højere dagpengesats.

Vi ved, at vi skal anvende viden om arbejdsmarkedsforhold. Det gør vi ved at anvende samfundsfaglige begreber til at beskrive den udvikling på arbejdsmarkedet som vi ser i bilaget. Det er f.eks. begreber som den danske model, flexicurity, fuld beskæftigelse og friktionsarbejdsløshed.

Vores struktur ser altså ud som følger:

  • Indledning - hvor vi forklarer, hvordan vi bygger vores undersøgelse op.
  • Udviklingen i tilknytning til arbejdsmarkedet - hvor vi inddrager figur 4 og tabel 1-2.
  • Udviklingen i forsikring mod arbejdsløshed - hvor vi inddrager figur 1-3 og tabel 2.
  • Konklusion - hvor vi opsummerer vores vi
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind