Delopgave C: Det danske arbejdsmarked

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Det danske arbejdsmarked fra eksamenssættet “Under pres”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag på STX d. 31. august 2020.

Opgaveformuleringerne lød:

2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag C1 (figur 1, tabel 1, tabel 2, figur 2, figur 3, figur 4) kan udledes om udviklingen på det danske arbejdsmarked. Besvarelsen skal understøttes af relevante beregninger og et diagram ud fra de beregnede tal. Du skal anvende viden om arbejdsmarkedsforhold.

3. Skriv et notat til lederen af Liberal Alliance, der sætter ham i stand til at argumentere imod nogle af de syn på reformer på arbejdsmarkedet, der kommer til udtryk i bilag C2. Du skal anvende viden om arbejdsmarkedsforhold og ideologi.

OBS. Vær opmærksom på, at der findes en anden delopgave fra 2020 med et næsten identisk navn. Den hedder Delopgave A: Det danske arbejdsmarked og coronakrisen. Hvis du leder efter delopgave A, så kan du kan læse vores opgavehjælp her.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

I figur 2 ser vi, at der er færre danskere, der er medlem af en a-kasse i 2017 end i 2007. I 2007 var ca. 2,1 mio. danskere medlem af en a-kasse, mens ca. 2,05 mio. danskere var medlem af en a-kasse i 2017. Antallet af medlemmer har været stødt faldende fra 2007 til 2014. Fra 2014 har der været en svag stigning i antallet dog med udsving.  

En forklaring på de faldende antal kan være, at andelen der er ufrivilligt midlertidigt ansat er vokset siden 2007. Folk, der har korte og midlertidige ansættelser har sværere ved at optjene dagpenge, fordi man skal arbejde et vist antal timer for at genoptjene retten til dagpenge. Faldet i a-kassemedlemsskaber kan derfor skyldes, at prekariatet melder sig ud af a-kasserne, fordi de har mindre gavn af dem.  

En vigtig del af det danske arbejdsmarked er flexicurity, da... 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Det danske arbejdsmarked

[3]
Bedømmelser
  • 02-10-2021
    Givet af 3.g'er på STX
  • 25-08-2021
    Givet af 3.g'er på STX
  • 24-02-2021
    Givet af 3.g'er på STX