Delopgave C: Den sociale arv i Danmark

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Den sociale arv i Danmark fra eksamenssættet “En anden verden?”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 23. maj 2019.

Opgaveformuleringen lyder:

2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag C1 (tabel 1, figur 1, figur 2, figur 3 og tabel 2) kan udledes om den sociale arv i Danmark. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende sociologiske begreber.

3. Du er politisk rådgiver for Det Konservative Folkepartis formand Søren Pape Poulsen. Skriv et notat til Søren Pape Poulsen, der sætter ham i stand til at argumentere for en strategi, som forholder sig til den sociale mobilitet i Danmark. Notatet skal tage udgangspunkt i bilag C2, og du skal anvende viden om politiske ideologier.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Forældrenes uddannelsesniveau har indflydelse på børnenes præstation, fordi børn af højtuddannede forældre har bedre forudsætninger for at klare sig end børn af lavtuddannede forældre. Det skyldes, at hvis man bruger lang tid i uddannelsesfeltet, så lærer man feltets regler og man opbygger en høj kulturel kapital. Højtuddannede forældre har derfor lettere ved at lære disse egenskaber videre til deres børn som en del af deres habitus, hvilket betyder, at børn af højtuddannede forældre har bedre forudsætninger for at begå sig i uddannelsessystemet.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Konservatismen mener, at folk fødes med forskellige evner og interesser, hvilket medfører, at mennesker skal udfylde forskellige roller i samfundet. Alle roller i samfundet er værdifulde, da de alle er nødvendige for, at samfundet kan fungere. For konservative er det derfor naturligt og godt, at man udfylder den rolle i samfundet, der passer til de evner og interesser man har. Det er derfor ikke et problem, at børn følger i deres forældres fodspor, hvis barnet har de samme interesser som forældrene.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Den sociale arv i Danmark

[5]
Bedømmelser
 • 23-01-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  Kommer med relevante ideer, og god hjælp
 • 10-12-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 25-03-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 24-11-2020
  Givet af 2.g'er på STX