Delopgave C: Demokratiet under pres

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Demokratiet under pres fra eksamensættet “Reformer”, der blev brugt til skriftlig eksamen i Samfundsfag d. 30. august 2019.

Opgaveformuleringen lyder:

2. Undersøg på baggrund af materialet i bilag C1 (tabel 1, tabel 2, tabel 3, figur 1 og figur 2), hvorvidt der eksisterer en kløft mellem vælgerne og politikerne. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om demokrati.

3.  Diskutér positive og negative sider ved mediernes rolle som bindeled mellem borgerne og politikerne. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag C2, og du skal anvende viden om medier og politisk meningsdannelse.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Når vi kigger på figur 2, så kan vi se, at Danmark har en valgdeltagelse på over 85 %. Det er den anden højeste valgdeltagelse i figuren. En høj valgdeltagelse tyder på, at der ikke er en kløft mellem vælgere og politikere. Årsagen er, at hvis vælgerne føler, at politikerne ikke repræsenterer dem, så er der ingen grund til at stemme, da politikerne alligevel ikke lytter til vælgerne. Når valgdeltagelsen er høj, så må det betyde, at vælgerne føler, at det gør en forskel at stemme.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Politik er komplekst og bliver kun mere komplekst i takt med globaliseringens udbredelse. Det kan derfor være svært for den enkelte borger at forstå, hvad et lovforslag går ud på og hvilken betydning politikernes løfter får for borgernes liv. Vi så i tabel 3 fra C1, at 44 % af vælgerne synes politik er for indviklet og at 49 % synes det er svært at tage stilling til politiske spørgsmål. Her kan mediernes rolle som bindeled hjælpe borgerne. Medierne kan fungere som oversættere og gøre politik forståeligt for borgerne.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Demokratiet under pres

[5]
Bedømmelser
 • 19-09-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 16-04-2021
  Givet af 1.g'er på STX
 • 25-02-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 15-12-2020
  Givet af 2.g'er på STX