Delopgave C: Amerikansk økonomi

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave C: Amerikansk økonomi fra eksamenssættet “Udfordringer og løsninger”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 6 december 2021.

Opgaveformuleringerne lyder:

Spørgsmål 2. Sammenlign de syn på den amerikanske økonomis tilstand og håndteringen af de økonomiske udfordringer, som kommer til udtryk i bilag C1, C2 og C3. Du skal anvende viden om økonomiske sammenhænge.

Spørgsmål 3. Du er økonomiske rådgiver for den amerikanske præsident Joe Biden. Skriv et notat til Joe Biden, der sætter ham i stand til at udforme en strategi for, hvordan amerikansk økonomi kan styrkes efter corona-krisen. Notatet skal tage udgangspunkt i videoklippet i bilag C4, og du skal anvende økonomiske teorier.

Her ser du et uddrag fra siden Hjælp til at forstå bilag C1, C2 og C3

I C3 ser vi et negativt syn på den amerikanske økonomi. Jerome Powell fortæller, at USA er gået fra at have den laveste arbejdsløshed i 50 år til, at 20 millioner amerikanere har mistet deres arbejde på 2 måneder pga. coronakrisen. Powell er bekymret for, at amerikanerne “mister tilknytningen til arbejdsmarkedet i en længere periode”, da “deres kvalifikationer [vil] forvitre og deres netværk på arbejdsmarkedet [vil] forsvinde”. Han fortæller yderligere, at det særligt er kvinder, nyansatte og folk med lave indtægter, der har mistet deres arbejde. 40 % af personer med en indtægt på mindre end 40.000 dollars årligt har mistet deres arbejde pga. corona.

Udover den høje arbejdsløshed udtrykker Powell også bekymring for “en bølge af konkurser blandt amerikanske virksomheder”. Han mener, at der er en reel risiko for at miste mange af virksomhederne permanent, hvilket vil betyde færre arbejdspladser i USA. Virksomhederne kæmper med, at de ingen indtægt har grundet nedlukning og faldende efterspørgsel i befolkningen samtidig med at virksomhederne fortsat skal betale løn og husleje. Powell karakteriserer coronakrisen om en udbuds- og efterspørgselskrise. Udbudskrisen skyldes, at virksomheder har været nødt til at lukke. Når virksomheder er lukket kan de ikke producere varer og derfor falder udbuddet. Efterspørgselskrisen skyldes usikkerheden omkring fremtiden. Det får folk til at spare op fremfor at forbruge. Derudover betyder den stigende arbejdsløshed også, at de arbejdsløse er nødt til at sænke deres forbrug, fordi deres disponible indkomst er blevet mindre. Endelig er efterspørgslen også faldet i udlandet, hvilket påvirker eksportvirksomheder.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave C: Amerikansk økonomi

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.