Delopgave B: Samarbejde i rød blok

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave B: Samarbejde i rød blok fra eksamenssættet “Individ og fællesskab”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 28 maj 2020.

Opgaveformuleringen lyder:  

2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag B1 (figur 1, tabel 1, figur 2, tabel 2 og tabel 3) kan udledes om de fire partier i rød bloks vælgergrupper og stemmeadfærd i Folketinget med henblik på, om de fire partier har gode muligheder for et tæt samarbejde. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger og et diagram ud fra de beregnede tal. Du skal anvende viden om værdi- og fordelingspolitik.

3. Diskutér fordele og ulemper for Socialdemokratiet ved at danne en ren socialdemokratisk mindretalsregering efter valget i 2019. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag B2 og videoklippet i bilag B3, og du skal anvende viden om partiadfærd.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Ud fra tabel 1 kan vi se vælgernes holdning til et klassisk fordelingspolitisk spørgsmål: lavere skat eller forbedring af velfærd. Tabel 1 er i absolutte tal, så før vi kan udlede noget om vælgernes fordelingspolitiske holdninger, så er vi nødt til at lave beregninger først. Vi vælger at beregne andele, så vi kan se, hvor stor en andel af rød bloks vælgere, der mener, at skatten skal være lavere eller at den offentlige service skal forbedres. Du kan læse om, hvordan man beregner andele i vores kompendium om Kvantitativ analyse...

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Socialdemokratiet har som etpartiregering bedre muligheder for at fremlægge ren socialdemokratisk politik, da partiet ikke er tvunget til at tilpasse politikken til en mulig regeringspartner. Det er også en fordel i forhold til at være vote-seeking, da det giver Socialdemokratiet mulighed for at vise deres vælgere, at partiet lever op til sine valgløfter og følger sin ideologi. Det er både en fordel i forhold til at fastholde kernevælgerne, men også i forhold til at tiltrække nye vælgere, da det bliver mere tydeligt for vælgerne, hvad der er socialdemokratisk politik... 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave B: Samarbejde i rød blok

[8]
Bedømmelser
 • 25-04-2022
  Givet af 1.g'er på STX
  Den er rigtig god, og nem at forstå.
 • 17-05-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 11-12-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 10-10-2021
  Givet af 3.g'er på STX