Spørgsmål 3

Du er økonomisk rådgiver for finansminister Kristian Jensen (V). Skriv et notat til Kristian Jensen, der sætter ham i stand til at argumentere for, at skattelettelser i den aktuelle økonomiske situation vil fremme den økonomiske vækst i Danmark. Notatet skal tage udgangspunkt i videoklippet i bilag B2, og du skal anvende økonomisk teori. Angiv kilde, hvis du anvender supplerende materiale.

Til Kristian Jensen 

I din position som finansminister fra Venstre vil det være naturligt at forsøge at få gennemført skattelettelser, da skattelettelser er en hovedprioritet i Venstres politiske program. Roed-Frederiksen argumenterer i Deadline for, at skattelettelser i den nuværende situation ikke vil øge arbejdsudbuddet, men derimod vil øge efterspørgslen (bilag B2). Hun fortsætter med at påpege, hvordan en øget efterspørgsel i den nuværende situation kan forkorte opsvinget og højkonjunkturens levetid, fordi flaskehalstendenser allerede viser sig i visse brancher.

Flaskehalse opstår, når der mangler arbejdskraft indenfor bestemte brancher. Når manglen på arbejdskraft resulterer i reallønstigninger kan det skabe cost-push-inflation, hvilket forværrer konkurrenceevnen, øger ledigheden og varsler begyndelsen på enden af højkonjunkturen.

Du bør selvfølgelig argumentere imod Roed-Frederiksens betragtninger. Det kan du gøre ved hjælp af nedenstående argumenter, der centrerer sig omkring, hvorfor den nuværende øk…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind