Forstå bilagene

Det er nu, du skal hive bilagene frem og stikke næsen dybt i, for bilagene er komplicerede. Det er derfor en god idé, at du læser bilagene grundigt, måske flere gange. Du skal huske at have fokus på opgaveformuleringen, magtopfattelser og at opgaven er en sammenligningsopgave. Du kan med fordel understrege de dele af bilaget som du synes er relevante, og tage nogle gode noter. Husk på, at det ikke er alt i bilaget, du kan bruge, og at de opfattelser du skal finde frem til, sjældent står skrevet helt eksplicit. Men bare rolig, vi har skrevet en udførlig læsevejledning til hvert bilag, så vi skal nok få dig helskindet igennem.…

...

B1 - "En lobbyists bekendelser"

B1 er skrevet af Mads Christian Esbensen, og er et artikeluddrag fra artiklen ”En lobbyists bekendelser” fra Berlingske. Når man læser bilaget skal man bruge lidt tid på at identificere, hvad Esbensen anser som en udfordring for demokratiet, eftersom størstedelen af bilaget omhandler, hvad han ikke mener er en udfordring – lobbyisme. Grunden til at du får et bilag, hvor størstedelen af teksten er et argument for, at lobbyisme ikke udgør et demokratisk problem, er højst sandsynlig, at et af de andre bilag (B2) har det modsatte synspunkt. I det følgende vil B1’s hovedpointer blive ridset op, efterfulgt af en læsevejledning, som guider dig igennem nogle af bilagets begreber og eksempler.

Hovedpointerne fra B1 er, at Esbensen ikke mener, at lobbyisme er et problem, faktisk ser han lobbyisme som en løsning på en demokratisk udfordring. Ifølge Esbensen er den virkelig udfordring, at politikerne ikke kan følge med, grundet den stigende kompleksitet i lovgivningen og det øgede mediepres.

Læsevejledning

For det første er det vigtigt at forstå, hvad lobbyisme er, eftersom bilaget hovedsageligt handler om lobbyisme. Lobbyisme er forsøg på at påvirke politikere, o…

...

B2 - "Markedet har mere magt end demokratiet"

B2 er et uddrag af artiklen ”Markedet har mere magt end demokratiet” som er skrevet af Thomas Klimek og trykt i Information. Det er et bilag, som er svært at forstå. Der er mange kludrede sætninger, svære ord og retoriske spørgsmål. Vi har derfor lavet en udførlig læseguide, samt en kort sammenfatning af, hvad du skal trække ud af bilaget omkring opfattelser af det danske demokratis udfordringer.

Det du skal tage med fra B2 er, at de store multinationale virksomheder udgør et problem for det danske demokrati, da de køber sig til indflydelse ved at finansiere politikere. Klimek mener altså, at lobbyisme er et problem. Dertil kan man ud fra bilaget også tolke, at vælgerne ikke længere går op i politik, samt at der ikke er forskel på politikerne, hvilket medfører, at vælgerne ikke har nogle valgmuligheder længere. I næste afsnit får du en mere udførlig læsevejledning til bilaget.

Læsevejledning

For det første beskriver Klimek, at der er tre tendenser, der præger det 21. århundrede: tidens tempo, økonomisk anarkisme og politisk vilkårlighed. Tidens tempo, henviser sandsynligvis til den stigende acceleration i det senmoderne samfund, hvor vi skal nå flere og flere ting på kortere tid. Øko…

...

B3 - "Konkurrencestaten udhuler folkestyret"

B3 er et uddrag af artiklen ”Konkurrencestaten udhuler folkestyret” fra Berlingske skrevet af Michael Böss. Bilaget nævner en eksplicit og en implicit udfordring for det danske demokrati. Dertil kan man ud fra bilaget, og den fulde artikel, tolke sig til en tredje udfordring. Vi vil i det følgende komme med en læsevejledning til bilaget samt forklare de udfordringer, der gemmer sig i bilaget. Vores læsevejledning bygger til dels på den fulde artikel, og vi har selvfølgelig skrevet, når vi anvender den fulde artikel. Du kan læse den fulde artikel her:

Konkurrencestaten udhuler folkestyret (Nyt vindue)

Böss mener ikke, at politikerne kan følge med udviklingen, grundet den økonomiske hastighed på det globale marked. Dertil mener han heller ikke, at vælgerne har politiske alternativer at vælge mellem til valg, da alle partier fører nødvendighedens politik. Endeligt kan man tolke sig frem til, at Böss ikke anser vælgerne for at være oplyste. Du vil i det følgende bemærke at udfordringerne svarer til Böss’ tre forudsætninger for repræsentativt demokrati.

Læsevejledning

For det første er det nødvendigt at forstå, hvad Böss mener, når han skriver konkurrencestat. En ko…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind