Hjælp til at besvare spørgsmål 2

I dette kapitel hjælper vi dig med at besvare spørgsmål 2. Det vil sige, at vi hjælper dig med:

  1. At opbygge din besvarelse.
  2. Hvilke pointer du kan komme ind på.
  3. Hvilke beregninger, der er relevante.
  4. Hvilket supplerende materiale du kan inddrage.

På den måde får du et solidt fundament at bygge din besvarelse på.…

...

Besvarelsens struktur

Når du skal opbygge en god struktur skal du fokusere på, hvad bilaget fortæller samt hvilken rækkefølge bilagets pointer skal udlægges i, så det giver bedst mening. En god besvarelse kan opbygges på forskellige måder og du skal derfor ikke binde dig til vores måde, hvis du har en bedre idé.

Hvis vi ser på bilag B1, så ved vi, at tabel 1 omhandler udenlandsk arbejdskraft generelt. Du kan derfor vælge at undersøge tabel 1 først. På den måde kan vi udlede, hvor den udenlandske arbejdskraft hovedsageligt kommer fra samt hvor mange med udenlandsk statsborgerskab, der arbejder i Danmark. Herefter kan vi gå i dybden med den østeuropæiske arbejdskraft ud fra det resterende bilagsmateriale.

Efter tabel 1 er der flere veje du kan gå. Tabel 2 handler om bekymring, tabel 3 om virksomhedernes å…

...

Hvor kommer den udenlandske arbejdskraft fra?

Tabel 1 viser, hvor de udenlandske beskæftigede i Danmark kommer fra. Vi ser, at der er tre overordnede kategorier – Norden, EU/EØS/EFTA uden Norden og lande udenfor EU – samt ni østeuropæiske lande Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tjekkiet og Ungarn. Den generelle tendens i tabel 1 er, at antallet af beskæftigede i Danmark med udenlandsk statsborgerskab steg i perioden, dog var der et fald i 2009 og 2010, som sandsynligvis skyldes finanskrisen. Arbejdskraften fra EU/EØS/EFTA-lande (inklusiv de østeuropæiske lande) udviser samme tendens. Omvendt har antallet af beskæftigede fra Norden været faldende fra 2008 og fr…

...

Hvilke brancher og hvilken løn?

Figur 2 viser de ti brancher med flest østeuropæere og det ses tydeligt, at det er brancher, der hovedsageligt anvender medarbejdere med en erhvervsfaglig uddannelse eller ufaglært arbejdskraft. Figuren viser desuden den gennemsnitlige timeløn for de ti brancher sammenholdt med gennemsnitslønnen for lønmodtagere. Den klare tendens i figur 2 er, at den gennemsnitlige løn for lønmodtagere er højere end timelønnen indenfor de ti brancher. Gennemsnitslønnen for lønmodtagere befinder sig omkring 275 kr. i timen, mens otte ud af ti brancher ligger under 250 kr. i timen. Kun brancherne slagteri og engroshandel nærmer sig gennemsnitslønnen for lønmodtagere. Omvendt er timeløn…

...

Virksomhedernes årsager

Tabel 3 viser virksomheders egen vurdering af, hvad årsagen til at de gør brug af østeuropæisk arbejdskraft er. Tabellen viser fem brancher, der svarer til brancherne fra figur 1, om end det kun er udvalgte dele af industrien, som indgår i tabel 3. Tabellen viser to klare tendenser: 1. ”Mere arbejdsvillig” er den mest anvendte årsag på tværs af brancher og 2. ”Reducerede lønomkostninger” er den mindst anvendte årsag på tværs af brancher. ”Mere arbejdsvillig” ligger på omkring 75 % med landbruget som topscorer, idet arbejdsvillighed nævnes af 85 % af de adspurgte indenfor landbruget. Anderledes ser det ud for ”Reducerede lønomkostnin…

...

Danskernes bekymring

Tabel 2 viser andelen af henholdsvis danskere med erhvervsfaglig og lang videregående uddannelse som er bekymrede for udenlandsk arbejdskraft i 2010. Det ses tydeligt, at erhvervsfagligt uddannede danskere er mere bekymrede end danskere med en lang videregående uddannelse. Hele 73 % af de adspurgte med en erhvervsfaglig uddannelse er bekymrede for udenlandsk arbejdskraft, hvorimod kun 36 % af de adspurgte med en lang videregående uddannelse er bekymrede. En mulig forklaring kan være, at udenlandsk arbejdskraft i højere grad besidder erhvervsfaglige stillinger end stillinger, der kræver en lang vide…

...

Konklusion

Det her afsnit opsummerer, hvad du kan konkludere om udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked ud fra bilag B1. Husk at der også er et krav om at anvende supplerende materiale. Du får inspiration til supplerende materiale i næste afsnit.

Ud fra B1 kan du konkludere følgende fire ting:

  1. Udenlandsk arbejdskraft i Danmark har, med undtagelse af 2009 og 2010, været stigende i perioden 2008-2014. Hovedparten af den udenlandske arbejdskraft …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind