Delopgave B: Globale sikkerheds­politiske udfordringer

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave B: Globale sikkerhedspolitiske udfordringer fra eksamenssættet “Udfordringer og løsninger”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 6 december 2021.

Opgaveformuleringerne lyder:

Spørgsmål 2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag B1 (figur 1, tabel 1, figur 2, figur 3, figur 4 og figur 5) kan udledes om udviklingen i globale sikkerhedspolitiske udfordringer. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger og et diagram ud fra de beregnede tal. Du skal anvende viden om magt og sikkerhed i international politik.

Spørgsmål 3. Diskutér i hvilket omfang FN er i stand til at håndtere globale sikkerhedspolitiske udfordringer. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag B2, og du skal anvende teorier om international politik.

Her ser du et uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Figur 3 viser, at der har været et fald i antallet af flygtninge fra omkring 1992 til 2005. Herefter ser vi en stabilisering fra 2007 til 2013. I 2013 stiger antallet af flygtninge og i 2019 er over 20 millioner flygtninge under UNHCR’s mandat. Det er omkring 5 millioner mere end det højeste niveau i 90’erne. Stigningen i antallet af flygtninge hænger sandsynligvis sammen med udviklingen i militære konflikter. Vi kan se, at grafen i figur 3 og den gule graf i figur 1 passer nogenlunde sammen. Når der opstår væbnet konflikt fører det typisk til, at folk flygter i håb om en bedre fremtid. Eftersom antallet af væbnede konflikter er stigende, så vil der sandsynligvis komme flere flygtninge i fremtiden, hvilket vil øge denne sikkerhedspolitiske udfordring. Dog ligner det i figur 3, at antallet af flygtninge er stabiliseret fra 2018-2019, men det kan hurtigt ændre sig, hvis der opstår militære konflikter.

En anden ting, der kan føre til flere flygtninge, er klimaforandringer. Når vejret bliver mere ekstremt, så bliver der flere steder i verden, hvor mennesker ikke kan bo. Disse mennesker vil flygte til andre dele af verden, der ikke i lige så høj grad er ramt af klimaforandringer. Eftersom figur 2 viser, at jordens overfladetemperatur er stigende, så vil vi forvente et stigende antal klimaflygtninge i fremtiden.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave B: Globale sikkerhedspolitiske udfordringer

[5]
Bedømmelser
 • 22-01-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 23-10-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 25-09-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 16-09-2022
  Givet af 2.g'er på STX