Spørgsmål 2

Sammenlign de opfattelser af den liberale verdensorden, der kommer til udtryk i bilag B1, B2 og B3. I sammenligningen skal du anvende teorier om international politik.

Indledning

I denne besvarelse vil jeg sammenligne opfattelserne af den liberale verdensorden på to forskellige områder. Først vil jeg sammenligne opfattelserne af den liberale verdensordens konsekvenser og dernæst opfattelserne af den liberale verdensordens fremtid. Jeg vil forstå den liberale verdensorden som de liberale internationale institutioner og principper, der blev grundlagt efter anden verdenskrig. Der er tale om institutioner som FN og WTO og principper såsom menneskerettigheder og demokrati.

Den liberale verdensordens konsekvenser

Marie Krarup i B1 og Jacob Mchangama i B2 har modsatrettede syn på den liberale verdensordens konsekvenser. Ifølge Krarup fører den liberale verdensorden til ustabilitet og krig. Hun giver to grunde.

For det første skjuler den liberale verdensorden “geopolitiske interesser og interessesfærer”. Det kommer til udtryk, når EU bilder sig selv ind, at dets internationale ageren skyldes principper snarere end interesser og at de principper er absolut gode så ingen kan være imod EU’s ageren. Dermed bliver EU f.eks. blind for, at dets forsøg på at “stjæle Ukraine ind i EU’s magtsfære” skaber ustabilitet. Her henviser Krarup sandsynligvis til Ruslands involvering i uroligheder i Ukraine og annektering af Krim-halvøen.

For det andet skaber den liberale verdensorden en idé om, at det er i orden at føre krig for at udbrede sine principper. Det er f.eks. kommet til udtryk i...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind