Delopgave B: Dannelse og sociale medier

Her finder du vores eksempelbesvarelse af delopgave B: "Dannelse og sociale medier", der er en del af reeksamenssættet "Ansvar" fra 30. august 2018. Du kan bruge eksempelbesvarelsen som inspiration til din egen besvarelse.

Opgaveformuleringerne lød således:

"2. Sammenlign de opfattelser af de digitale mediers betydning for forholdet mellem individ og fællesskab, der kommer til udtryk i B1, B2 og B3. I sammenligningen skal du anvende viden om mediernes betydning for identitetsdannelsen i det senmoderne samfund.

3. Diskutér, i hvilket omfang det er muligt ved hjælp af sociale medier at øge den demokratiske deltagelse blandt unge. I diskussionen skal du tage udgangspunkt i videoklippet i bilag B4, og du skal anvende sociologiske teorier. Angiv kilde, hvis du anvender supplerende materiale."

Uddrag af spørgsmål 3

Sociale medier giver direkte kontakt til politikere

Sociale medier kan også øge unges demokratiske deltagelse ved at give dem direkte kontakt til politikerne. Det gør det muligt for de unge at stille spørgsmål til politikerne og få svar. Det giver også de unge bedre forudsætninger for at finde ud af, hvad de enkelte politikere mener, da politikerne har ubegrænset taletid på de sociale medier. Kontakt mellem borgere og politikere gør det nemmere for borgerne at få indflydelse på politik og sikrer, at politikerne har en føling med, hvad deres vælgere ønsker.

Omvendt er direkte kontakt med politikerne ikke nødvendigvis en god ting. Den normale kommunikation mellem borgere og politikere foregår gennem massemedier, f.eks. TV, og bliver medieret af kritiske journalister. På sociale medier har politikerne fri taletid og kan selv sætte den politiske dagsorden. Politikere har interesse i at frame virkeligheden på en måde, der får dem til at se godt ud. Uden kritiske journalister, der kan udfordre politikernes påstande, er det ikke sikkert, at unge er i stand til at navigere i, hvad der er sandt og hvad der er en overdrivelse. Det kan være særligt problematisk, hvis forskellige politikere kommer med modsatrettede udsagn. Det kan muligvis afholde unge i demokratisk deltagelse, da politik kommer til at fremstå uoverskueligt og svært...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave B: Dannelse og sociale medier

[1]
Bedømmelser
  • 01-05-2019
    Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
    meget god