Spørgsmål 2

Undersøg, i hvor høj grad synspunkterne i bilag A1 vedrørende Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis vælgergrupper og stemmeadfærd i Folketinget kan understøttes af materialet i bilag A2 (figur 1, tabel 1, figur 2, tabel 2 og tabel 3) og supplerende materiale. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om politiske skillelinjer. Angiv kilde ved anvendelse af supplerende materiale.

Indledning
Kim Kristensen fremfører i bilag A1 to påstande om Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti: For det første, at de to partier er begyndt at stemme mere ens i Folketinget efter regeringsskiftet i 2011, og for det andet, at deres vælgergrupper ligner hinanden så meget, at man kan tale om “den samme brede vælgergruppe”. Denne opgave vil først efterprøve den første påstand på baggrund af figur 1, og derefter anvende figur 2 og tabel 1, 2, 3 og 3a til at efterprøve den anden påstand. 

S og DF’s stemmeadfærd i Folketinget
Påstanden om, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i stigende grad stemmer ens finder støtte i figur 1. Figuren viser hvor ofte partierne stemmer det samme i Folketinget mellem 2001 og 2017. Det ses, at partierne svinger mellem 45 og 60 procents enighed i 00’erne, hvilket fra 2011 stiger støt fra omkring 45% til 70% i 2017. Siden folketingsåret 2013-14 har partiernes stemmelighed i Folketinget hvert år lagt over 60%. Kun mellem 2014-15 og 2015-16 har stemmeligheden været stagneret, ellers er der tale om en ubrudt stigende tendens. Det er et markant skifte, der meget vel kunne tyde på en større e…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind