Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Besvarelsens struktur

Vi ved, at vores undersøgelse skal belyse i hvor høj grad påstandene fra bilag A1 kan understøttes af A2. Vi starter derfor med at opridse de seks påstande vi fandt i bilag A1. Derefter får hver påstand et afsnit, hvor vi kigger på om bilag A2 understøtter den pågældende påstand:

  • Indledning - hvor vi forklarer, hvordan vi opbygger undersøgelsen.
  • Påstande i A1 - hvor vi opridser de seks påstande i A1.
  • Påstand 1: S-DF-alliancen 
  • Påstand 2: Manglende folkelig opbakning til udlændingestramninger
  • Påstand 3: Klima på dagsordenen
  • Påstand 4: Konkurrence fra Nye Borgerlige
  • Påstand 5: Sammenhæng mellem Venstre og Dansk Folkepartis vælgertilslutning
  • Påstand 6: Kristian Thulesen Dahl som leder
  • Konklusion - hvor vi opsummerer de vigtigste pointer.

Vi bliver også bedt om at anvende viden om vælgeradfærd. Det vil vi gøre ved at anvende viden om issue voting i forhold til påstand 2 og 3.

Påstande i A1

Vi ser seks påstande i A1:

  1. S-DF-alliancen har ført til, at Dansk Folkepartis borgerlige vælgere er blevet usikre og har skiftet parti.
  2. Der er ikke længere bred folkelig opbakning til yderligere stramninger på udlændingeområdet. Det rammer Dansk Folkeparti negativt, da udlændingepolitikken er en mærkesag.
  3. Klima er højest på vælgernes dagsorden i 2019. Det skadede Dansk Folkeparti ved valget i 2019, da de ikke havde en klimapolitik.
  4. Dansk Folkeparti har fået hård konkurrence fra Nye Borgerlige.
  5. Der er en sammenhæng mellem Venstres og Dansk Folkepartis vælgertilslutning. Når det går dårligt for Venstre, så går det godt for Dansk Folkeparti - og omvendt.
  6. Der er bekymringer om Kristian Thulesen Dahl som leder på tre områder; hvorvidt han har folkelig gennemslagskraft, for stort fokus på økonomi og om han er overeksponeret.

Påstand 1: S-DF-alliancen

Bilag A2 siger ikke direkte noget om påstand 1. Bilaget fortæller os intet om vælgernes bevæggrunde for partiskift og der står intet i bilaget om S-DF-alliancen. Vi kan derfor, hverken be- eller afkræfte påstanden, fordi vi ikke ud fra bilag A2 kan se om Dansk Folkepartis krise skyldes S-DF-alliancen.

Vi kan dog bruge tabel 2 til at se om Dansk Folkepartis vælgere har valgt at skifte til et andet parti i blå blok, hvilket kan være et tegn på, at vælgerne har været bekymrede over S-DF-alliancen.

Tabel 2

Tabel 2 viser, at 29,9 % af de vælgere, der stemte på Dansk Folkeparti i 2015 valgte at stemme på et andet parti i blå blok i 2019...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind