Delopgave A: Kina i verden

Her finder du vores eksempelbesvarelse af delopgave A: "Kina i verden", der er en del af eksamenssættet "Magtens placering?" fra 29. maj 2018. Du kan bruge eksempelbesvarelsen til at få idéer til din egen besvarelse.

Opgaveformuleringerne lyder:

"2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag A1 kan udledes om Kinas magtposition i international politik. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger, og du skal anvende viden om magt i international politik.

3. Du er politisk rådgiver for den amerikanske udenrigsminister. Skriv et notat til den amerikanske udenrigsminister, der sætter vedkommende i stand til at argumentere for en strategi, der kan håndtere Kinas ændrede magtposition i det internationale system. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag A2, og du skal anvende teorier om international politik."

Uddrag fra spørgsmål 3:

Militært bør vi fokusere på oprustning samt tilbagetrækning af vores tropper i udlandet. Mens vi i de seneste år har været optaget af at hjælpe resten af verden med deres problemer har vi tabt terræn. Vores deltagelse i Irak- og Afghanistan-krigene har medført en faldende støtte i befolkningen til vores militær og vores militærbudget er faldet. I mellemtiden er Kinas militærudgifter steget, jf. tabel 3 i A1. Vi er derfor nødt til at foretage en oprustning, så Kina ikke overhaler os. Kinas øgede militærudgifter må betragtes som en direkte trussel til USA’s sikkerhed. Samtidig er det vigtigt, at vi trækker alle ikke-nødvendige tropper hjem. Hvis vi fortsat skal blive ved med at rydde op ude i verden risikerer vi imperial overstretch, hvor vi tvinges til at gældsætte os yderligere for at have militærkapacitet til at beholde vores position. Det bør til hver en tid undgås. Dog skal vi ikke nedlægge vores baser. USA har en klar militær fordel ved, at vi kan gribe ind overalt i verden. Samtidig har vores baser en afskrækkende effekt, da de tydeliggør vores position som supermagt.

Økonomisk set skal vi have styrket den amerikanske økonomi samt have mindsket Kina økonomiske magt. Økonomien er vigtig i sig selv, men også for at vi kan bibeholde vores militære overlegenhed samt at vi undgår imperial overstretch.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave A: Kina i verden

[7]
Bedømmelser
 • 15-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 29-01-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 23-10-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 17-10-2021
  Givet af 2.g'er på STX