Delopgave A: Internationalt samarbejde

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave A: Internationalt samarbejde fra eksamensættet “En anden verden?”, der blev brugt som eksamen i Samfundsfag A på STX d. 23. maj 2019.

Opgaveformuleringen lyder:

2. Sammenlign de syn på FN, som kommer til udtryk i bilag A1, A2 og A3. I sammenligningen skal du anvende teorier om international politik.

3. Diskutér fordele og ulemper for stormagterne ved en verdensorden baseret på fælles internationale regler. Diskussionen skal tage udgangspunkt i videoklippet i bilag A4, og du skal anvende viden om national suverænitet og magt i international politik.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

USA har et negativt syn på FN, fordi USA mener, at stater skal have fuld suverænitet. Der er ikke nogle andre instanser, der skal begrænse USA i at forfølge dets interesser. Det er et meget realistisk syn på det internationale system, da realister mener, at det internationale system er præget af, at staterne konkurrerer med hinanden og kæmper om at opnå mest magt. 

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Det er også relevant at diskutere om man overhovedet kan sige, at en regelbaseret verdensorden er enten en fordel eller en ulempe for alle stormagter. Stormagter er ikke ens og det er derfor urealistisk, at fælles regler vil være godt eller dårligt for alle. Hvorvidt en regelbaseret verdensorden er en fordel eller ulempe afhænger sandsynligvis af, hvilken type magt den enkelte stormagt har.

Stormagter har typisk stor hård magt, men nogle stormagter har også stor blød magt. En verdensorden baseret på fælles internationale regler er udtryk for blød magt. En stormagt som USA har en stor blød magt. USA har haft succes med at forme mange internationale systemer og på den måde udbrede sine værdier til verden. En stormagt som USA vil derfor sandsynligvis opleve en fælles verdensorden som en fordel.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave A: Internationalt samarbejde

[19]
Bedømmelser
 • 07-10-2020
  Givet af 2.g'er på STX
  Mega god hjælp
 • 06-12-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 28-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 28-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX