Delopgave A: EU's økonomiske udfordringer

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave A: EU’s økonomiske udfordringer fra eksamenssættet “Modsætninger”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag på STX d. 31. august 2021.

Opgaveformuleringen lyder:

Spørgsmål 2. Sammenlign de syn på håndteringen af EU’s økonomiske udfordringer, der kommer til udtryk i bilag A1, A2 og A3. I sammenligningen skal du anvende viden om integration i EU.

Spørgsmål 3. Diskutér, hvilke fordele og ulemper EU’s genopretningsfond har for dansk økonomi. Diskussionen skal tage udgangspunkt i videoklippet i bilag A4, og du skal anvende viden om EU’s betydning for den økonomiske udvikling i Danmark.

Her ser du et uddrag fra siden Hjælp til at forstå bilag A1, A2 og A3

I A3 argumenterer Frederik Bast Phillip for, at genopretningsplanen er fair. Hans argument bygger på, at Danmark har haft stor økonomisk gavn af integrationen i EU og derfor “er det kun passende at udvise solidaritet med Sydeuropa og hjælpe andre lande tilbage på fode igen”. Danmark skal altså hjælpe de andre medlemslande, fordi vi selv opnår store fordele af medlemskabet.

Phillip nævner også økonomiske og politiske konsekvenser ved genopretningsfonden som argumenter for, at det er rimeligt at hjælpe de andre medlemslande. 

Han fremhæver blandt andet, at EU pålagde Sydeuropa at føre sparepolitik og at den politik er årsag til, at der er en lavere vækst i Sydeuropa. Der er altså udefrakommende påvirkninger som har påvirket økonomien i Sydeuropa. Derfor er det ifølge Phillip nødvendigt, at EU går ind og hjælper med at genoprette økonomierne. Vi lægger mærke til, at han siger, at Sydeuropa skal hjælpes “tilbage på fode igen”. Vi tolker derfor Phillip som optimistisk i forhold til genopretningsfondens mulighed for at have positive økonomiske konsekvenser. Det gør vi, fordi han siger på fode igen. Phillip mener også, at det er i Danmarks egeninteresse at hjælpe Sydeuropa: “Vi har derfor ikke råd til ikke at bistå Sydeuropa i disse dage, hvor lokummet så eftertrykkeligt står i flammer.” Med det mener han, at den danske økonomi er afhængig af eksporten til EU. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave A: EU's økonomiske udfordringer

[3]
Bedømmelser
  • 23-04-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 13-09-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 04-04-2022
    Givet af 2.g'er på STX