Delopgave A: Det danske arbejds­marked og corona­krisen

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave A: Det danske arbejdsmarked og coronakrisen fra eksamenssættet “Fælles fremtid”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 26. maj 2020.

Opgaveformuleringen lyder:

2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag A1 (figur 1, figur 2, figur 3, tabel 1, figur 4) kan udledes om udviklingen på det danske arbejdsmarked med henblik på, om der er mangel på arbejdskraft frem til 2018. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger og et diagram ud fra de beregnede tal. Du skal anvende viden om arbejdsmarkedsforhold.

3. Du er økonomisk-politisk rådgiver for den socialdemokratiske finansminister. Skriv et notat til finansministeren, der sætter ministeren i stand til at udforme en strategi for, hvordan de økonomiske udfordringer, der nævnes i bilag A2, kan håndteres. Notatet skal tage udgangspunkt i situationen den 19. marts 2020 ifølge bilag A2, og du skal anvende viden om økonomisk politik.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Ud fra figur 2 kan vi se, at antallet af personer på offentlig forsørgelse steg i perioden 2008-2010, hvorefter antallet har været faldende siden. Antallet af personer på offentlig forsørgelse er faldet fra ca. 850.000 personer i 2010 til lidt under 700.000 personer i 2019. Stigningen i 2008-2010 skyldes sandsynligvis finanskrisen, der medførte konjunkturarbejdsløshed. I den periode tyder det altså ikke på, at der var mangel på arbejdskraft.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Danmark står i en unik situation, fordi vi er i en overgangsperiode før den nye ferielov træder i kraft. Det betyder, at danskerne har et antal ugers ferie opsparet, som efter planen først skal udbetales, når de går på pension. Finansministeren kan dog vælge at udbetale feriepengene nu for at stimulere forbruget. At udbetale feriepengene vil øge den disponible indkomst for folk, der har optjent feriepenge, hvilket sandsynligvis fører til øget forbrug. Et øget forbrug vil føre til øget efterspørgsel og produktion, hvilket vil øge beskæftigelsen og få BNP til at stige. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave A: Det danske arbejdsmarked og coronakrisen

[11]
Bedømmelser
 • 13-12-2020
  Givet af 2.g'er på STX
  super hjælpsom
 • 21-09-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  REDDEDE MG
 • 16-03-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 23-02-2022
  Givet af 3.g'er på STX