Hjælp til at forstå bilag A1, A2 og A3

Det kigger vi efter

Vi ved fra opgaveformuleringen, at vi skal sammenligne bilagenes syn på et borgerligt Danmark. Bilagenes syn på et borgerligt Danmark vil sandsynligvis afhænge af, hvad bilagene mener, at borgerlighed er. Når vi læser bilagene vil vi derfor kigge efter hvad bilagene mener borgerlighed er. På den måde kan vi også inddrage viden om ideologi, fordi forskellige syn på borgerlighed kan skyldes forskelle i ideologi. Vi vil bruge viden om værdi- og fordelingspolitik til at beskrive de tre bilags syn på, hvad borgerlighed er. En anden del af et syn på et borgerligt Danmark er synet på, hvilken politisk strategi det borgerlige Danmark skal have.

Når vi læser bilagene kigger vi altså efter to ting:

  1. Hvad er bilagenes syn på borgerlighed?
  2. Hvilken politisk strategi mener bilagene, at det borgerlige Danmark skal have?

Det finder vi

Når vi læser bilagene lægger vi mærke til følgende:

A1 - “Dansk Folkeparti er det borgerlige Danmark”

Hvad er borgerlighed?

Morten Messerschmidt beskriver borgerlighed som “at man har en national bevidsthed og tør kende forskel på fremmed og ven.” Det mener vi er et konservativt syn på borgerlighed. Konservatisme er en ideologi, der lægger vægt på at man forstår sig selv som del af et historisk fællesskab og dermed særligt knyttet til dem man deler fællesskabet med. Konservative ser samfundet som en helhed, hvor alle bidrager til fællesskabet på forskellige måder.  

Vi kan se i bilaget, at Dansk Folkepartis syn på borgerlighed kan kategoriseres som social- og nationalkonservativt. Socialkonservatisme er en retning indenfor konservatisme, der ønsker en større velfærdsstat. Vi ser det socialkonservative i partiets fordelingspolitik. Ifølge Messerschmidt er fordelingspolitikken for Dansk Folkeparti et middel til at opnå et værdipolitisk mål; national sammenhængskraft. Det ser vi følgende citat: “ Vores fordelingspolitik har ét sigte, og det er at holde sammen på den danske befolkning, sådan at alle uanset om man er født i et velstillet eller ikke velstillet område, uanset om ens familie har opsparingskonto eller ej, så skal man føle sig som en del af det danske fællesskab med tryghe...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind