Delopgave A: Det borgerlige Danmark

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave A: Det borgerlige Danmark fra eksamenssættet “Under pres”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag på STX d. 31. august 2020.

Opgaveformuleringerne lød:

2. Sammenlign de syn på et borgerligt Danmark, der kommer til udtryk i bilag A1, A2 og A3. Du skal anvende viden om ideologier samt værdi- og fordelingspolitik.

3. Diskutér blå bloks muligheder og begrænsninger i forhold til at opnå en øget vælgertilslutning ved næste folketingsvalg. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag A4 og videoklippet i bilag A5. Du skal anvende viden om partiadfærd og vælgeradfærd.

Uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Nogle rationelle vælger udviser såkaldt retrospektiv stemmeadfærd. Det vil sige, at de bruger seneste valgperiode til at vurdere, hvilket parti vedkommende skal stemme på. Det kan være med til at forklare stemmetabet til rød blok i A4. Ifølge A3 er nogle af Venstres vælgere forsvundet, fordi de var trætte af den ekstreme udlændingepolitik. Det vil derfor ikke være en holdbar metode at udvise fælles front med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, hvis man ønsker at få disse vælgere tilbage. I A4 ser vi også, at Liberal Alliance har mistet vælgere til Radikale Venstre. Det skyldes sandsynligvis, at vælgerne ikke mener, at VLAK-regeringen leverede tilstrækkeligt liberal fordelingspolitik i sidste valgperiode. Eftersom vælgerne er gået til Radikale Venstre er det også muligt, at nogle af vælgerne mente, at udlændingepolitikken var blevet for stram.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave A: Det borgerlige Danmark

[6]
Bedømmelser
 • 22-09-2021
  Givet af 2.g'er på STX
  Rigtig god hjælp, mangler dog at have hjælp til indledning og konklusion.
 • 30-05-2021
  Givet af 1.g'er på STX
 • 20-04-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 20-04-2021
  Givet af 2.g'er på STX