Essay om debatkulturen på internettet

I denne podcast hjælper vi dig med at skrive et essay om debatkulturen på internettet. Det var opgave 2 ved skriftlig eksamen i Dansk A på HHX den 20. maj 2021. 

Vi gennemgår tekstgrundlaget, som består af artiklen ”Er nettet en demokratisk træningslejr?” af journalisten Henrik Dannemand. Artiklen blev bragt i Berlingske Tidende den 25. juli 2015. Derefter giver vi dog nogle gode ideer til, hvordan du kan gribe dit essay an.

Opgaveformuleringen så således ud:

Skriv et essay om debatkulturen på internettet, som den fx udfolder sig på de sociale medier, i debatfora og kommentarspor til artikler på elektroniske medier. I dit essay skal du inddrage synspunkter fra ”Er nettet en demokratisk træningslejr?”.

  • I et essay skal du skrive om og reflektere over et emne på en undersøgende og nuanceret måde. Din fremstilling skal indeholde både konkrete eksempler og betragtninger på et højere abstraktionsniveau.
  • Dit essay skal være kendetegnet ved en klar kompositorisk idé samt en selvstændig og sproglig bevidst stil.
  • I dit essay skal du anvende relevant danskfaglig viden og forholde dig til væsentlige elementer i tekstgrundlaget.

I vores podcast tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen, så du kan få en god start på dit arbejde med essayet. 

Hvis du vil have mere hjælp til, kan du bruge vores vejledning til essay i Dansk på HHX:

Essay i Dansk

Her kan du få hjælp til at skrive et essay i Dansk på HHX. Vi ser på, hvordan du kan få inspiration til indholdet, og hvordan du skal forberede og bygge dit essay op. Studienets trin-for-trin-vejledning hjælper dig med alt, hvad du har brug for, når du skal skrive indenfor essaygenren.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Hvis vi skal kaste et blik på opgaveformuleringen, så nævner den også kommentarsporet til artikler. Netaviserne siger han også en del om og kommer med et synspunkt på den rolle, de spiller i onlinedebatten. Han kommer ind på det flere gange i løbet af teksten, men grundlæggende så siger han, at der egentlig er et stort demokratisk potentiale i netaviserne, fordi i princippet burde de kunne være en kanal, hvor borgerne i et land kunne komme i mere direkte kontakt med magthaverne i et land med journalisten som mellemled. Så det er et billede af, hvordan det kunne have været, men så siger han også, at den praktiske virkelighed slet ikke lever op til idealerne...

Men omvendt siger han så også, at det kan være et vækstlag for den offentlige debat. Det er også et synspunkt, som han har. Unge kan lege med deres rolle og dermed blive socialiseret ind i rollen som en ”debatterende medborger”. Han taler også om, at man skal have et ”retorisk medborgerskab”, altså man skal være i stand til at bruge sproget for at deltage i samfundet og sætte sit præg på det.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Essay om debatkulturen på internettet

[1]
Bedømmelser
  • 10-01-2022
    Givet af Underviser på Folkeskolen
    God.