Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”De tre veninder”.  Novellen er skrevet af Jesper Wung-Sung og udkom i 2000 i novellesamlingen Og havet klapper.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysen af novellens personer:

Sara lader sine frustrationer gå ud over den lille pige

På vej hjem fra sit besøg hos sin mormor ser Sara en lille pige, der leger i en sandkasse. Sara præsenterer sig for pigen, der hedder Zara, og sætter sig på kanten af sandkassen. Pigen frustrerer Sara, fordi hun virker til at have en lethed ved sig:

Pigen lignede noget der kunne lette lige pludselig, som en astronaut, og forsvinde herfra. Hun havde lyst til at tage pinden og stikke til hende, stikke hul på hende, skære i hende. 

Pigens lethed kan have noget at gøre med hendes krop, altså at hun er lille og tynd. Det kan dog også være, at pigen er let i en mere overført betydning, altså ubekymret og naturligt tilpas med sig selv. Den lille pige er ikke tynget af den selvbevidsthed, der plager Sara. 

Den slags selvbevidsthed er små børn som regel forskånet for. Det er noget, man vokser ind i. Ofte begynder man at blive mere bevidst om samfundets normer og forventninger, når man bliver en teenager i Saras alder. Sara misunder i hvert fald pigen hendes lethed, uanset om den skal forstås konkret eller i overført betydning. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind