Særligt om nytårstaler

Introduktion til nytårstaler

I Danmark er det en tradition, at der hvert år holdes to offentlige nytårstaler, som sendes direkte via TV, radio og internettet til den danske befolkning. Den ene holdes af regenten (fra 2024 og frem Kong Frederik X) d. 31. december, og den anden holdes d. 1. januar af den siddende statsminister.

I nyere tid er der opstået tradition for endnu flere nytårstaler. Fx er Deadline på DR 2 vært for forfatternytårstalen, hvor en aktuel forfatter bliver bedt om at gøre status over året. I nytåret 2023/2024 blev Børnenes nytårstale desuden afholdt for første gang, som led i et samarbejde mellem TV 2 og UNICEF. Her er det et barn, som både skriver og holder talen. 

Du kan også møde andre nytårstaler end de nævnte, da enhver offentlig kendt person i princippet kan vælge at skrive eller afholde en nytårstale for at gøre status over året. Du kan også møde humoristiske eller satiriske nytårstaler, som gør grin med de traditionelle nytårstaler eller på andre måder leger med formatet.  

En nytårstale markerer overgangen fra ét år til et andet – der tales om, hvad der er sket i løbet af det forgangne år, og hvilke forhåbninger der er for det nye år. Nytårstalen er en af de få taler, hvor det er Danmark og den danske befolkning som helhed, der er i fokus. Netop fordi talens modtager er hele den danske befolkning, som er en meget bred målgruppe, skal den …

...

Eksempler på analyse af nytårstaler

Her kan du se eksempler på vores analysehjælp til specifikke nytårstaler. Bemærk, at regentens nytårstale holdes 31. december, mens statsministerens holdes 1. januar. For årsskiftet 2023/2024 vil regentens nytårstale altså være markeret med '2023', mens statsministerens nytårstale vil være markeret med '2024.

Dronningens nytårstale 2022

Dronningens nytårstale 2023

Statsministerens nytårstale 2023

Statsministerens nytårstale 2024

Du kan finde flere eksempler ved at søge efter nytårstaler på Studienet.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind