Perspektivering

Generelt om perspektivering af folkeviser

At perspektivere en folkevise vil sige, at du indplacerer visen i en større sammenhæng for at blive klogere på den. Det gør du typisk ved at se på forskelle og ligheder mellem din folkevise og andre tekster eller ved at sammenholde folkevisen med tendenser i datidens samfundet. 

Ofte vil opgaveformuleringen give dig noget konkret at perspektivere til, fx en anden folkevise. Men hvis du selv skal finde på en perspektivering, får du her et par råd til, hvilke typer du kan vælge. Nederst på siden finder du også et eksempel på en perspektivering.

Perspektivering til perioden

Folkeviser er skrevet i middelalderen og er derfor ofte udtryk for middelaldersamfundets normer, værdier og livssyn. Når du perspektiverer en folkevise til middelalderen, skal du vælge noget ved perioden ud, som du genkender i din folkevise. Dermed kan du sige noget om, hvordan netop din tekst er udtryk for periodens måde at se verden på.

Nogle af middelalderens normer, værdier eller kendetegn var fx ære, fornuftsægteskabet, slægtens forrang over individet, kristendommen, troen på skæbnen og folketroen. Arbejder du med en riddervise, er det især de tre første, der kan være oplagte at fokusere på. Prøv at undersøge, om din riddervise udtrykker en af følgende normer: At slægtens ære altid står over individets ære, at individet intet liv har uden sin slægt, eller at forlovelse og ægteskaber mellem slægter ikke må brydes.

Arbejder du med en tryllevise, kan det især være kristendommen, skæbnetroen eller folketroen, der er oplagte at tage fat i. Undersøg, om din tryllevise udtrykker et af følgende livssyn: At kristendommen kan lede et ungt menneske på rette vej, at mennesket ikke...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind