Hvad er en folkevise?

Folkeviser er danseviser fra middelalderen

Folkeviser stammer fra middelalderen, og de første danske viser stammer formentlig fra omkring 1200-tallet. I begyndelsen skrev man dem ikke ned. I stedet blev de overleveret mundtligt fra én generation til den næste. Man huskede dem ved hjælp af rim, gentagelser og formelsprog. Det var omrejsende sangere - de såkaldte troubadourer - der stod for at huske viserne og optræde med dem. 

Netop fordi viserne blev givet videre mundtligt, opstod der mange ændringer i teksterne undervejs. Det er forklaringen på, at der i dag ofte findes flere versioner af den samme folkevise.

Folkeviserne havde den funktion, at de blev brugt til underholdning hos adelen (overklassen). Man brugte dem til fester, hvor mænd og kvinder dansede kædedans med hinanden. Det var typisk troubadouren, der sang for, og så sang de dansende med på omkvædet. Efterhånden spredte folkeviserne sig fra overklassen og ud til folket, hvor de er blevet sunget og danset til helt frem til år 1900. 

Viserne blev nedskrevet fra ca. midten af 1500-tallet. Det blev nemlig moderne for adelskvinder at samle på viserne og nedskrive dem i poesibøger. 

I dag lever folkevisetraditionen videre på Færøerne, hvor man stadig synger og dans...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind