Filmanalyse i Dansk

En filmanalyse bliver som regel lavet i faget Dansk, men anvendes også i fag såsom Engelsk og Mediefag.

Hvordan laver man en Dansk filmanalyse?

At analysere en film, adskiller sig ikke meget fra at analysere et hvilket som helst andet medie – som eksempelvis en novelle eller en roman. Du skal blot være opmærksom på, at du skal analysere nogle andre elementer i filmen, end du ville i en novelle. I en film er der eksempelvis både visuelle og auditive virkemidler - altså både billede og lyd. Disse virkemidler, og den måde de spiller sammen på, er med til at danne filmen og dermed dens betydning.

Der er uhyre mange elementer i en film, som man kan analysere, men det er sjældent, at du får brug for alle sammen. Det kan være en god idé at vælge en bestemt vinkel på den film, du skal analysere, og så komme ind på de virkemidler der er relevante for din vinkel, og forklare hvorfor de er særligt interessante for filmens betydning.

Eksempel på en filmanalyse i Dansk

Det kan være en kæmpe hjælp at se, hvordan andre elever har grebet deres opgaver an, og derfor har vi herunder samlet over 300 forskellige filmanalyser, som du kan finde inspiration i.

Studienets redaktion har også været ude og udvælge et eksempel på en filmanalyse, som imødekommer kravene til en god filmanalyse i dansk. Du kan se eksemplet her.

Vejledning til at skrive filmanalyse i Dansk

Efter at have gennemlæst tusindvis af filmanalyser er vores fagredaktør ved at være ekspert på området. Han har derfor udarbejdet en komplet vejledning, til dig som gerne vil lære at skrive en filmanalyse til et 12-tal. I vejledningen finder du hjælp til at anvende diverse modeller, analysere og fortolke film ved hjælp af filmiske virkemidler samt analysere en kortfilm.

Kom i gang med at skrive en god filmanalyse her – få adgang til vores vejledning.