Refleksion med udgangspunkt i debatindlægget

I hoveddelen af dit essay er det en god idé at begynde med at tage udgangspunkt i debatindlægget "Sproget som kampplads" af Lisbeth Knudsen. Et essay handler om at reflektere over et emne på en nuanceret måde, og i det følgende viser vi dig eksempler på argumenter både for og imod debatindlæggets synspunkter.

Er det et problem, at sproget påvirkes af de sociale medier?

I artiklen kaldes det sprog, der kommer fra de sociale medier, for ”sprogligt volapyk”. Men kan noget kaldes volapyk, når de fleste danskere faktisk forstår det?

  • Man kan argumentere for, at forkortelser og indforståede ord kan påvirke skriftsproget positivt, idet det bliver hurtigere og nemmere at formulere sig.
  • Det kan være med til at gøre det lettere for grupper, som normalt har svært ved at udtrykke sig på det danske sprog (fx indvandrere, børn og unge, ordblinde) at formulere sig.
  • Smileyer og andre følelser udtrykt gennem tastaturet kan være med til at nuancere sproget, idet man tilføjer et humør eller en følelse til den sætning, man har skrevet. Dermed kan man påvirke modtagerens tolkning af det skrevne.
  • På den anden side kan chatsprogets mange forsimplinger gøre, at det danske sprog mister flere af sine sjældnere og sværere ord, og vi dermed mister vores evne til at udtrykke os nuanceret gennem sproget.
  • Smileyer, forkortelser osv. gør, at vi ikke behøver at skrive hele ord, og på denne måde kan stavning og grammatik gå tabt i sproget.

Er en dansk sproglov en god idé?

Regeringspartierne mener, at vi styrker det danske sprog bedst gennem undervisning og ikke med den sproglov, som Dansk Folkeparti har foreslået. Men kan en sproglov med faste rammer og r...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind