Oversigt over hjælp til digtanalyse i Dansk

Digte hører under hovedgenren lyrik, og er en teksttype, der består af vers – eventuelt med rim og en bestemt rytme. Digte er opbygget af strofer og vers og kan, ligesom al anden litteratur, handle om alt muligt forskelligt – oftest handler de dog om menneskelige følelser som ensomhed og kærlighed, liv/død og omgivelsesskildringer.

En god måde at komme i gang med sin analyse på, er at finde inspiration i andres opgaver. Hvordan er det nu lige, at opgaven skulle opbygges, og hvordan var det nu lige, at teorien var bag rimene? Her på Studienet.dk har vi udarbejdet et eksempel på en digtanalyse til et 12-tal. Du kan se eksemplet her.

Vi har også skrevet en komplet analysemodel til digte til dig. Vejledningen indeholder alt, du skal have styr på til din digtanalyse i 3.g og til eksamen. Du kan læse den, og blive bedre her og nu, eller du kan medbringe den til eksamen, så du har noget at støtte dig til. Modellen er dybdegående, og dækker altså lige fra analyse af genre og handling til billedsprog og rim/rytmer.

Læs vejledningen til digtanalyse her.