[242]

Digtanalyse

Denne vejledning hjælper dig med at lave en digtanalyse.

Øverst i vejledningen finder du en side med noter i stikordsform, som hjælper dig med at få overblik over punkter og begreber i en digtanalyse. Skal du bare have genopfrisket nogle begreber, er notesiden derfor et godt sted at begynde.

Derefter følger en analysemodel, som giver starthjælp, hvis du har svært ved at finde ud af, hvordan du overhovedet skal gribe din digtanalyse an. Her guider vi dig gennem analyseprocessen trin for trin.

Har du allerede en god idé om, hvad dit digt handler, kan du hoppe videre til vores grundige gennemgang af de analysepunkter, vi typisk kommer omkring i en digtanalyse. Vi har sider om komposition, fortælleteknik, personer og miljø, sproglige virkemidler og genre. Du behøver ikke komme ind på alle disse punkter i din egen analyse. I stedet kan du udvælge de analysepunkter, der er mest interessante i forhold til netop det digt, du sidder med. Det er altså digtet og ikke vejledningen, der skal styre din analyse.

Efter analysen forklarer vi også, hvordan du kan gå til fortolkningen og den eventuelle perspektivering.

Vi har også lavet sider, som forklarer, hvordan du finder gode eksempler på digtanalyser, hvad der er form og indhold i et digt, samt en side om at analysere en digtsamling.

OBS! Skal du analysere en sangtekst, kan du også bruge vores digtanalysevejledning. Vil du inddrage musikken eller skal du arbejde med specifikke sanggenrer som salmer eller rap, kan du finde mere hjælp i vores vejledning til sanganalyse.

Herunder finder du et uddrag fra vores hjælp til digtanalyse:

I din digtanalyse er det vigtigt, at du undervejs inddrager eksempler fra teksten. Du skal altså have citater med.

Når du vil citere et enkelt vers eller udvalgte ord fra et vers, skal du sætte citationstegn om citatet, ligesom du plejer, f.eks. “Dig elsker jeg! — Danmark, mit Fædreland!”.

Vil du citere 2-3 vers fra digtet, kan du bruge skråstreg til at markere linjeskift, f.eks. “I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme, / Der har jeg Rod, derfra min Verden gaaer”. Du markerer linjeskift mellem to strofer med dobbelt skråstreg: //.

Vil du citere over 4 vers fra digtet, kan du gengive dem som blokcitat. Det betyder, at du laver et linjeskift og evt. et indtryk, hvorefter du indsætter versene, præcis som de står i digtet. Det er ikke nødvendigt med citationstegn. Eksempel:

Du danske friske Strand,
Hvor Oldtids Kjæmpegrave
Staae mellem Æblegaard og Humlehave,
Dig elsker jeg! — Danmark, mit Fædreland!

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Digtanalyse

[242]
Bedømmelser
  • 18-06-2010
    Som analysemodel er den jo helt fin, men man skal altid lige huske, at med digte kan man ikke læse sig til løsningen i sådan en model, den er kun en hjælp når man skal starte eller går i stå :) Og så husk (som der godt nok står nævnt i noterne her) hold digtet sammen med det du ved om den tidsperiode det omhandler - det er så vigtigt med de kendetegn.
  • 19-05-2016
    Givet af 1.g'er på STX
    Virkelig virkelig brugbar analysemodel. Og super at der er eksempler med, det har virkelig været en stor hjælp, til at huske og forstå.
  • 04-03-2023
    Givet af 3.g'er på STX
    God, udtømmende hjælp til digtanalyse, som er alsidig og derfor er en hjælp, uanset hvilket digt man sidder med
  • 11-12-2022
    Givet af Lærerstuderende på 1. år
    der er got