Ottende Brigades Angreb ved Dybbøl 18. April 1864

Her på siden finder du en analyse af oliemaleriet ”Ottende Brigades Angreb ved Dybbøl 18. April 1864” (tekst 10), fra opgave 6 ved HHX-eksamen i Dansk A fra 21. maj 2015.

Ligesom ved det foregående billede starter vi denne billedanalyse med en præsentation. Derudover kommer vi ind på komposition, linjer i billedet, farver og lys samt form og indhold. 

Præsentation af billedet

  • Maleriet er et oliemaleri i størrelsen 127 x 190 cm.
  • Også dette billede er et bataljemaleri, der skildrer en konkret, historisk situation fra den ottende brigades angreb ved Dybbøl den 18. april 1864. 
  • Kunstneren, Vilhelm Rosenstand, var sekondløjtnant og deltog selv i krigen.
  • Billedet forestiller den danske hær, som går til angreb mod den preussiske hær med gevær og bajonetter. Motivet stammer fra en situation under kampene i Dybbøl, hvor man et kort øjeblik fik det indtryk, at en dansk sejr var mulig.
  • Dog blev brigaden mødt af store preussiske forstærkninger, og på få minutter mistede ottende brigade mange hundrede mand.
  • Billedet er malet i 1894 til en udstilling på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborgs slot, som havde til formål at udvikle danskernes historiske sans og styrke deres selvfølelse.
  • Maleriet fokuserer på det heltemod, som de danske soldater angriber med, og ikke på fjenden (soldaterne fremstår levende og udtryksfulde).

Komposition

Maleriet, ”Ottende Brigades Angreb ved Dybbøl 18. April 1864”, er opbygget i nogle klare horisontale (vandrette) linjer, som inddeler billedets for-, mellem- og baggrund. Ligesom det forrige billede har det en naturlig dybde, og det er malet i normalperspektiv.

Forgrund

I forgrunden er malerie...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind