Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Sidste skoledag”. Novellen er skrevet af Pia Juul og udkom i 2012 i Af sted, til stede. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du vil have hjælp til at arbejde med analysen på egen hånd, kan du bruge vores guide til novelleanalyse. Den giver dig en systematisk gennemgang med grundige forklaringer af alt det, du bør være opmærksom på i din analyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellen rummer en del eksempler på, at fortælleren opfatter sine omgivelser symbolsk. Hun fortæller blandt andet, hvordan alle i landsbyen har den samme type gardiner. Gardinerne forhindrer, at man kan se ind fra gaden. Fortællerens familie har ikke den type gardiner i deres hus. Så umiddelbart er det et symbol på et fællesskab, som hovedpersonen ikke tilhører.

Symbolet er dog dobbelttydigt. Fortælleren beretter nemlig, at hun ser hele dagen gennem gardinet. Gardinet bliver dermed et skjul, som hun kan gemme sig bagved og iagttage sine omgivelser. Men hun forstår ikke dobbelttydigheden i symbolet. Hvis man gemmer sig og iagttager udefra, så bliver man aldrig del af fællesskabet.

Også vejret i novellen får en symbolsk betydning, idet skiftet i vejret for hovedpersonen kommer til at stå som tegn på den forandring, sidste skoledag betyder:

Åh, det er et uvejr, jublede det i mig. Hvorfor? Hvorfor? Og da det hurtigt drev over igen, steg min begejstring yderligere. Et vildt skift! Solen kom stormende, sådan føltes det, hvad betød nu dét?

Symbolikken, som hun tillægger vejret, bliver dog underligt dobbelttydig. Hun forstår den heller ikke selv. Umiddelbart ville vi nok tolke solskin som noget positivt, mens uvejret er noget negativt. Men fortælleren er forvirret over, hvad hun skal lægge i det. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind