Argumenterende artikel om moderne kønsroller

I denne opgavehjælp får du vejledning og inspiration til, hvordan du skriver en argumenterende artikel om moderne kønsroller med udgangspunkt i teksten ”Ligestilling er ren utopi” (uddrag) af Søren Fauli.

Opgaven stammer fra den skriftlige eksamen i Dansk A på HF den. 12. august 2014 (2hf142-DAN/A-12082014), hvor problemformuleringen lød:

Skriv en argumenterende artikel om moderne kønsroller.
Som en central del af din artikel skal du gøre rede for synspunkter og for måden, der argumenteres på, i teksten af Søren Fauli (tekst 7).
Diskuter synspunkterne, idet du inddrager teksten af Rune Lykkeberg (tekst 4).
Desuden kan du inddrage andet materiale fra hæfte 1.

På de følgende sider giver vi dig god og konkret hjælp til, hvordan du redegør for synspunkterne og for argumentationsformen i teksten. Derudover viser vi dig, hvordan du kan diskutere synspunkterne omkring moderne kønsroller ved at inddrage Rune Lykkebergs tekst ”Tidens mænd” (tekst 4) samt andet materiale fra hæfte 1.

Bemærk at det kun er et uddrag af Søren Faulis kronik "Ligestilling er ren utopi", der indgår i eksamensopgaven og som derfor behandles på de følgende sider.

Redegørelse for synspunkterne (uddraget)

OBS! Husk, at det ikke er meningen, at du skal give en detaljeret gengivelse af teksten. Derfor skal du heller ikke nødvendigvis medtage alle de pointer, vi har med her. Derimod skal du udvælge de synspunkter, du finder allermest vigtige og relevante for din videre analyse og diskussion.

Skribenten er træt af feminismen

I uddraget påpeger Søren Fauli, at han er led og ked af feminismen. Grunden er, at feminister i dag i hans optik har fået frit spil til at kritisere og nedgøre manden.

  • Det er blevet fuldstændig gratis at sværte mandekønnet til i sexistiske vendinger, og dette spænder lige fra påstanden om, at kvinder er bedre ledere end mænd (…) til eksempelvis betegnelsen ’gammel gris’”.
  • Når mænd taler om kvinder på en nedgørende måde, er der tale om mandschauvinisme og kvindeundertrykkelse, mens det for kvinder er helt i orden at udtrykke sig negativt om mænd.
  • Derfor er han træt af og vred på feministerne: ”Jeg er godt og grundigt træt af feminisme. Jeg er ikke kun træt. Til tider er jeg også vred.”

Kvinder er mændene totalt overlegne

I teksten fremfører Søren Fauli det synspunkt, at der overhovedet ikke er ligestilling mellem kønnene. Han mener, at kvinder i dag er totalt overlegne på de fleste områder.

  • Ifølge Fauli er det dog et problem, hvis kvinden pludselig tjener mere end manden. Dermed tages hans mandighed fra ham, og han er reduceret til en ”semikvinde”, som passer børn og holder hus.
  • Konsekvensen er, at kvinden mister respekten for ham: ”…jeg er bange for, at kvinderne mister interessen og respekten for de mænd, der føjer sig. Hvis en mand annekterer de kvindelige værdier, bliver han uattraktiv”.
  • Dette synspunkt bakkes ifølge Søren Fauli op af tal, der siger, at det i 75 procent af alle skilsmisser i dag er kvinden, der går. Hun har simpelthen ikke brug for manden mere: ”I dag skrider kvinderne for at få plads til at udleve deres ambitioner.”

Betegner sig selv som en moderne mand

Søren Fauli lægger vægt på, at han er dét, man vil kalde en moderne mand, dvs. at han er vokset op med budskaberne om ligestilling.

  • Man har ladet mig vide, at kvinder er blevet undertrykt af mænd op gennem historien, og jeg fattede allerede som barn, at disse vilkår måtte ændres”.
  • Han erklærer, at han holder meget af kvinder, og at han ikke har noget problem med at lade dem bestemme:
  • Faktisk holder jeg meget af at arbejde sammen med kvinder, og jeg elsker at beundre dem for alt muligt; for deres skønhed, deres omsorg, ja, og for deres unikke evne til at skabe liv”.

Manden er afhængig af kvinder

Ifølge Søren Fauli er mænd afhængige af kvinder ud fra et biologisk synspunkt.

  • Hun er en nødvendighed for mandens eksistens, og derfor indretter de fleste mænd sig, så de kan få adgang til kvindeligt nærvær. Hvis der ikke er hunner, bliver hannerne sindssyge.”
  • Denne afhængighed stammer ifølge Fauli helt tilbage til undfangelsen. Gennem graviditet og barndom er barnet tættest på moderen, og denne moderbinding hænger i en vis grad ved ind i det voksne liv, mener Fauli:
  • …en god kvinde skal udfylde moderens plads i manden. Hun skal vide lige præcis, hvilke gode og trygge ting hendes mand har fået af sin mor. Og så skal hun give ham dem.”

Kvindekamp er en krig

Ifølge Søren Fauli har feministerne e...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind