Temaer

I Blichers novelle tages en række temaer op. Her er nogle eksempler på, hvilke temaer du kan beskæftige dig med, når du skal analysere novellen.

Kærlighed vs. velstand

Et centralt tema i “Hosekræmmeren” er modsætningen mellem kærlighed og velstand. Familien Krænsen ønsker, at deres datter skal finde sin mand på baggrund af velstand og økonomi.

  • Familiens handlinger udtrykker en idé om, at penge betyder mere end kærlighed. Familien ønsker ikke, at Cecilia skal giftes til en mand af lavere rang end hende selv.
  • Hosekræmmeren ydmyger derfor Esben ved at bruge følgende ord:  “Een af de Kumpener, der rende omkring med et Par Dos Hoser i en Tværsæk – dum Hund! Frier til vor Datter med to Studie og halvtredie Koe – jo luur ham! – Stodder!
  • På gården eksisterer der en modsætning mellem Cecilias følelser for Esben og den resterende families mere hårde, økonomiske tilgang til ægteskabet.
  • Fortælleren ved godt, at dette ikke er den rigtige løsning, da “Rigdom ikke er nok til ægteskabelig Lyksalighed, at Hjertet ogsaa maae have sin Stemme.
  • Dog siger han intet til familien, da han også ved, at penge for almuen betyder alt.
  • Novellens drama opstår ved, at disse to syn på ægteskabet kolliderer, og det får fatale og skæbnesvangre konsekvenser. Familiens hårdhed mod datteren ødelægger ikke kun Cecilias og Esbens liv, men i bund og grund hele familiens.

Sorg og ulykkelig kærlighed

I “Hosekræmmeren er der et tilbagevendende motiv, der både indleder ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind