Fortælleren

Fortælleren i “Hosekræmmeren” er ikke en almindelig fortæller, der blot fortæller en historie og lader læseren analysere og fortolke. Derimod er fortælleren en del af historien – dog med undtagelse af historien om hosekræmmerfamiliens tragiske skæbne, som fortælles af hosekræmmerens kone.

Karakteristik

Vi får ikke mange personlige oplysninger om novellens jeg-fortæller, men vi kan alligevel genkende enkelte persontræk ved ham gennem de ting, han siger og gør.

  • Han er en unavngivet jeg-fortæller, der retrospektivt (tilbageskuende) ser tilbage på nogle hændelser, der skete for år tilbage. Dette gør, at han har haft mulighed for at gennemtænke hændelserne, inden de fortælles.
  • Hans synsvinkel er begrænset: han har ikke adgang til personernes tanker og følelser, og han har ikke selv oplevet de centrale begivenheder, novellen centrerer sig omkring (fx mordet).

En drømmende person

Fortælleren er desuden en drømmende person, da han flere steder har svært ved at adskille virkeligheden fra fantasien.

  • Fortællerens livlige fantasi kommer fx til udtryk i novellens begyndelsen, hvor han vandrer rundt i nogle vidunderlige “Drømmebilleder”: “() snart forvandledes en Hytte til en Kirke, denne igjen til en Pyramide; hist hævede sig et Spiir, her sank et andet; et Menneske blev til en Hest, og denne igjen til en Elephant (…).
  • Da han kommer til Michel Krænsens gård, fortæller han ligeledes, at grden “(…) saae langt større ud, end den virkelig var.

Et af de centrale karaktertræ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind