Hosekræmmeren | Analyse

I denne analysehjælp finder du hjælp og inspiration til at analysere Steen Steensen Blichers novelle “Hosekræmmeren”. Vi viser dig de analytiske elementer i novellen, som det vil være relevant at arbejde med i en analyse. Vi giver dig også inputs til fortolkningsmuligheder.

Præsentation af teksten

Forfatter: St.St. Blicher (Steen Steensen Blicher)
Titel: ”Hosekræmmeren”
Genre: Novelle
Årstal: 1829

St.St. Blicher (1782- 1848) var en dansk præst og forfatter, der især er kendt for sine noveller præget af tragiske fortællinger. Hele hans liv var præget af tragiske hændelser: han mistede alle sine søskende, da de var helt små, hans mor blev sindssyg, og han led hele sit liv under økonomisk belastning. 

Blicher befinder sig midt imellem to litterære perioder - romantikken og det moderne gennembrud. Modsætningen mellem romantisk idyl og samfundsproblematisering ses især i “Hosekræmmeren”, idet fortællerens romantiske illusion om kærligheden brydes, da han opdager den barske virkelighed på hosekræmmerens gård.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Den centrale fortælling

Den centrale fortælling om hosekræmmerfamilien er bygget op omkring et tydeligt vendepunkt, der bliver definerende for hele novellen og dens morale.

Præsentation: Indledningsvist præsenteres vi for hosekræmmerfamilien og miljøet omkring dem. Her får læseren et indblik i novellens konflikt mellem Cecilia og Esbens kærlighed på den ene side og Hosekræmmerens idé om ægteskabet på den anden.

Point of no Return: Da Esben forlader familien for at rejse til Holsten, har vi fortællingens Point of no Return. Esben får ikke hosekræmmerens ord på, at Cecilia ikke vil blive giftet væk – og der synes dermed ikke at være nogen vej tilbage for historiens tragiske skæbne. 

Klimaks: Da Cecilia i sit vanvid skærer halsen over på Esben, har vi novellens absolutte højdepunkt (klimaks).

Udtoning: Novellen udtones, da fortælleren forlader Hosekræmmerens hus for at vandre ud på heden.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hosekræmmeren | Analyse

[3]
Bedømmelser
  • 07-02-2021
    Givet af GS-elev på 1. år
  • 17-01-2021
    Givet af 2.g'er på STX
  • 29-09-2020