Norrøn digtning

Den norrøne digtning giver indblik i i vikingetiden

Den norrøne digtning handler om livet i vikingetiden i perioden ca. 800-1050. Den er skrevet på sproget norrønt, der er et gammelt oldnordisk sprog.

Den norrøne litteratur giver indblik i den tro, man har i vikingetiden. Religionen i vikingetiden er baseret på den nordiske mytologi, og vi kan derfor finde norrøne gudedigte om f.eks. Odin, Thor og Loke, mens vi i sagaerne finder skildringer af personer, der ofrer dyr og afgrøder til guderne.

Samfundet i vikingetiden bliver typisk kaldt hedensk, fordi man har en anden religion end kristendommen og dyrker flere guder. I løbet af vikingetiden bliver flere og flere dog kristne, og der sker på den måde en gradvis overgang til kristendommen i løbet af perioden, som også kommer til udtryk i litteraturen.

Den norrøne digtning giver også indblik i det vær…

...

Kendetegn

Herunder gennemgår vi en række kendetegn, som vi ofte finder i norrøn digtning.

Det første er, at norrøn litteratur er præget af en mundtlig stil. Fortællingerne bliver i vikingetiden overleveret fra mund til mund, og digtningen er derfor kendetegnet ved et enkelt sprog, som gør fortællingerne lette at huske, når de skal genfortælles. 

Et andet kendetegn er, at der er mange bogstavrim, f.eks. “Tøjr dig, Tor”. Bogstavrim gør det også lettere at huske fortællingerne og rytmen i den norrøne litteratur, når den har skullet overleveres mundtligt. Derudover har rimene skabt en musikalsk rytme, som har gjort digtningen lettere at fremføre for skjalde.

Et tredje kendetegn er de såkaldte kenninger. Ke…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind