Kunst og litteratur

Renæssancens kunst

Kunsten i renæssancen gennemgik en rivende udvikling. Samlet set bevægede den sig mod en mere realistisk skildring af virkeligheden. Meget af denne udvikling skyldtes, at både malerkunsten og skulpturkunsten var inspireret af antikken i form såvel som indhold. Herunder opridser vi tre ud af mange tendenser i renæssancekunsten.

Centralperspektivet og forsvindingspunktet blev opfundet

Renæssancens malerkunst blev meget optaget af at benytte sig af matematikken - og helt konkret geometrien - i skabelsen af det perfekte billede med de rette proportioner. Det var nødvendigt for at male virkelighedsnært og for at gøre billedet behageligt at se på, mente man. 

Kunstmaleren Leon Battista Alberti var den første til at udvikle centralperspektivet, baseret på geometriske principper og inspiration fra den romerske arkitekt Vitruvius. Med centralperspektivet kunne maleren organisere billedrummet, så der kom en fornemmelse af rum og dybde i billedet. I den forbindelse arbejdede man også med et forsvindingspunkt i billedets midte, hvor fx linjer i arkitekturen på billedet kunne pege hen. Selvom det kan lyde stift med matematiske regler, bid...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind