Steen Steensen Blicher (1782-1848)

Den poetiske realisme i dansk litteratur er domineret af Steen Steensen Blicher og hans noveller. Blicher skriver en lang række noveller i tiden 1824 til 1842, bl.a. ”Sildig Opvaagnen”, ”Hosekræmmeren”, ”Præsten i Vejlbye” og ”Marie – En Erindring fra Vesterhavet”. I disse noveller kommer den poetiske realismes temaer og litterære træk til udtryk.

Temaer hos Blicher og i den poetiske realisme

Det lokale miljø: I den poetiske realisme bliver små lokale og ’ubetydelige’ landmiljøer gjort til et tema i litteraturen. I folkelivet på den jyske hede finder Blicher eksempelvis fortællestof, der kan sige noget interessant både om lokalmiljøet og om den menneskelige eksistens i dybere forstand.

Spænding mellem idealer og realiteter: Novellerne viser ofte, hvordan de jordiske realiteter står i modsætning til Romantikkens idealer om ultimativ mening og sammenhæng.

Eksempel: I Blichers novelle ”Hosekræmmeren” fra 1829 ser vi fx, hvordan det, der skulle have været den store kærlighed mellem de to unge Esben og Cecilia, i stedet ender med mord og sindssyg

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind